Холандия планира 6 млрд. евро икономии за 2014 г.

Холандия планира 6 млрд. евро икономии за 2014 г.
Холандският финансов министър Йерун Дейселблум обяви планираните икономии с цел съкращаване на бюджетния дефицит. Снимка: www.scmp.com
A A+ A++ A

Холандското правителство подготвя допълнителни бюджетни съкращения на стойност 6 млрд. евро следващата година в опит да намали дефицита си, обяви финансовият министър Йерун Дейселблум, цитиран от АФП и „Дневник".

Официалното решение за съкращенията трябва да бъде взето през август и след това да бъде представено пред бюджета на парламента през септември.

Седмица по-рано еврокомисарят по икономическите и валутни въпроси Оли Рен посети Хага, за да представи препоръките за намаляване на холандския дефицит под определения от Европейския съюз праг от 3% от БВП.

По думите на Рен Европейската комисия вярва, че Холандия може да постигне целта за дефицит от 2.8% следващата година, което обаче ще изисква мерки за икономии от около 6 милиарда евро.

Холандия, подобно на Германия, е привърженик на строгата бюджетна дисциплина и ограниченията. На 1 март страната обяви, че ще намали бюджета си за 2014 г. с още 4.3 милиарда евро, за да спази приетото от ЕС ограничение.

През април обаче правителството обяви, че отлага някои от мерките за икономии с надеждата да стимулира растежа на икономиката.

Според официалните данни холанската икономика се е свила до нива, сравними с 2007 г. – годината преди избухването на световната финансова криза.

#Холандия #икономии #Европейската комисия #Оли Рен

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници