Петър Чобанов: Има риск от неизпълнение на приходите с около 1 млрд. лева

Петър Чобанов: Има риск от неизпълнение на приходите с около 1 млрд. лева
A A+ A++ A

Има риск от неизпълнение на приходите, който приходните агенции оценяват в размер на около 1 милиард лева. Това каза министърът на финансите Петър Чобанов на обсъждането в парламента на стабилизационни и неотложни мерки за подобряване на социалното положение на българските граждани, на бизнес-средата и демократизиране на управлението, предаде агенция „Фокус”.

„Непрекъснато се работи и вече има набелязани мерки как да подобрим събираемостта”, обясни министърът. Той каза, че причина за риска от неизпълнение на приходите е промяна на макроикономическите показатели спрямо заложените при прогнозирането.

„Анализите продължават и се предприемат необходимите действия. Трябва да сме наясно с рисковете, които има бюджетът, а те не са малко. На първо място риск са надценените прогнози за макроикономическото развитие. Брутният вътрешен продукт е ревизиран с 1,5 милиарда лева в негативна посока”, посочи Чобанов.

Според него към основните рискове пред изпълнението на бюджета е това, че има недофинансиране на определени сектори. Към края на април просрочените задължения са над 800 милиона лева, обясни финансовият министър Петър Чобанов. 
„Поради този риск министерствата вече полагат необходимите усилия за оптимизиране на своите разходи. В спешния пакет отправихме сигнала, че ще изпълняваме своите обещания, но това ще става по линия на разходите”, каза още министърът.

По думите му просрочените задължения на бизнеса нарушават протичането на основните финансови потоци. „Основен проблем на растежа е липсата на свежи инвестиции”, добави Чобанов.

#Петър Чобанов #приходи #бюджет #мерки

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници