Президентите от ЦИЕ пишат до колегата си Илхам Алиев за "Набуко"

Президентите от ЦИЕ пишат до колегата си Илхам Алиев за "Набуко"
A A+ A++ A

„Набуко Газ Пайплайн Интернешънъл ГмбХ” приветства подкрепата, която президентите на Австрия, България, Унгария и Румъния декларираха миналата седмица в писмо до президента на Азербайджан Илхам Алиев. Писмото бе по-късно подкрепено и от Турция, както посочи австрийският президент Хайнц Фишер.

Важно предимство на „Набуко”, както подчерта австрийския президент на проведена наскоро конференция, е, че проектът наистина ще диверсифицира енергийните доставки за страните от Централна и Източна Европа, които са силно зависими от руски внос. Румънският президент Траян Бъсеску изтъкна също, че проектът ще подпомогне не само държавите, през които минава, но и съседни държави като Полша. За разлика от други проекти „Набуко” ще пренася каспийски газ до стратегическия газоворазпределителен център в Баумгартен, Австрия, през който ще бъде достъпен за по-широкия европейски пазар.

Райнхард Мичек, изпълнителен директор на „Набуко Газ Пайплайн Интернешънъл ГмбХ”, заяви: „Това становище на подкрепа от страна на президентите на държавите, през които преминава газопровода, ясно демонстрира, че проекта „Набуко” е от най-голямо стратегическо значение за създаването Южния Европейски газов коридор. Политическата подкрепа и големият интерес, който наблюдаваме към заявяването на капацитет от „Набуко” в процедурата „Отворен сезон”, доказват сериозната необходимост от транспортирането на каспийски газ по „Набуко”. Подкрепата на Турция, като сериозен партньор за транзит на газ към Европа, е ключово предимство за проекта. Оставаме силно уверени, че уникалният за нашия проект достъп до пазарите на Централна Европа, Южна Европа и Балканите ще гарантира, че газът от „Шах Дениз” ще пристигне в Европа по „Набуко”.

Консорциумът „Шах Дениз II” ще вземе решение, по-късно този месец, по кой тръбопровод да транспортира газ до Европа през Южния газов коридор. В „Набуко” оставаме уверени, че предлагаме най-добрия избор за производителите и търговците на газ, както и за над 500 млн. потребители на територията на Европа.

#Набуко #газ #Азербайджан

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници