Премиерът: Искам подкрепа за спешен пакет от мерки

Премиерът: Искам подкрепа за спешен пакет от мерки
Когато встъпих в длъжност, знаех, че поемам отговорност в изключително трудна ситуация. Поех отговорността за стабилизация на страната, за извеждането й от кризата и за решаването на тежки проблеми в период на несигурност и граждански вълнения.
A A+ A++ A

Когато встъпих в длъжност, знаех, че поемам отговорност в изключително трудна ситуация. Поех отговорността за стабилизация на страната, за извеждането й от кризата и за решаването на тежки проблеми в период на несигурност и граждански вълнения. Това заяви премиерът Пламен Орешарски в парламента.

Миналата седмица допуснах политическа грешка, за която се извинявам на вас и на хилядите хора, които излязоха да протестират, заяви Орешарски от парламентарната трибуна. „Протестиращите граждани призовават правителството да подаде оставка и аз ясно чувам това. Оставката би била за мен много лесно лично решение. Но ще се предизвика още по-голям хаос в България и така ще има още едни извънредни избори, които да се проведат в условията на действащия Изборен кодекс. Така няма да може и да се довърши работата ни с ЕК.

Днес заставам пред всички български граждани и пред вас, народните представители, за да ви кажа, че искам вашата временна подкрепа за спешен пакет от мерки за подобряване положението на българските граждани, макар и частично на бизнес климата и за демократизирането на управлението“, заяви премиерът. Той подчерта, че е от изключителна важност запазването на гражданския мир.

Моето дълбоко убеждение е, че предизвикателствата, които са пред нашата страна и доведоха до предсрочни изброи, налагат да потърсим това, което ни сближава, а не да се акцентира върху това, което ни разделя, категоричен е Орешарски. Той припомни, че преди 20 дни е представил програмни приоритети за стабилизиране на държавата.

„Тогава поех ангажимент да ви представя план за действие, за най-важните краткосрочни мерки и срокове. Затова представям пакет от инициативи, разположени като времеви хоризонт до края на тази година. Мерки за гражданите, насочени към частично подобряване на социалното положение на най-бедните домакинства. Пред нас беше надвиснала опасност да станем свидетели на ново шоково поскъпване на тока с до 40%.

Днес все още съм далеч от мисълта, че състоянието на енергетиката е спокойно. Това е тема на отделен дебат. Предлагаме не само да задържим цената на тока, но чрез законодателни промени да създадем предпоставки за леко снижение след анализи и решение на ДКЕВР“, каза Орешарски. Той изброи мерките, които присъстват в пакета.

„Това е ангажиментът за връщане на подхода за ежегодно индексиране на пенсиите по т. нар. швейцарско правило. Мерки ще има и в защита на потребителите от монополните структури. Ще подобрим административния капацитет на съответните регулаторни органи. Необходимо е още сега да предприемем стъпки за подобряване условията за правене на бизнес. Предвиждаме да внесем пакет от законодателни промени в НС в посока облекчаване на административната тежест за бизнеса и гражданите, като предвиждаме това да стане още в началото на есенната сесия на НС.

Да променим закона за обществените поръчки. До 30 август ще разплатим всички просрочени задължения на бизнеса по обществени поръчки и ще ускорим възстановяването на ДДС. Още в следващите месеци ще предприемем стъпки за привличане на кредитни ресурси в ББР, за да облекчим достъпа до по-евтин финансов ресурс за стартиращия малък и среден бизнес.

Ще проведем широк дебат за приоритетите в споразумението за партньорство с ЕК за следващия 7-годишен период. Предвиждаме проектът за партньорство да се разгледа тук, в НС. Ще предприемем стъпки да ускорим усвояването на еврофондовете. Ще предприемем решителни стъпки против контрабандата.

В пакета се предвиждат мерки за демократизиране на управлението, ще разчитаме на активната подкрепа и на всички вас“, обърна се премиерът към депутатите. Той заяви, че на дневен ред още по-важен е въпросът за избора на нов Изборен кодекс, така че страната да бъде подготвена в по-голяма степен за едни демократични процедури по избирането на следващия парламент.

„Предвиждаме към всички министерства да има обществени съвети, така че активно да комуникираме с гражданите. Предвиждаме да разширим диалога с местните власти, като възстановим работата на Съвета по децентрализация“, каза още Орешарски.

#протести Орешарски

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници