Интересът на Huawei към Nokia вдигна акциите на финландците

Интересът на Huawei към Nokia вдигна акциите на финландците
A A+ A++ A

Преди представянето на смартфона Ascend P6 Ричард Ю от Huawei даде интересно интервю за Financial Times, което доведе до скок в цената на акциите на финландската компания с 11%. Причината? Според него Huawei е отворена към възможността да купи Nokia - "Разглеждаме този вид придобивки и може би комбинацията може да донесе ползи за двете страни, но всички зависи от желанието на Nokia. Отворени сме към такава възможност".

Според Ю Windows Phone има много малък пазарен дял, който е свързан и с необходимостта от плащане на лицензионна такса докато Android е безплатен. Това е вярно отчасти, тъй като повечето производители на устройства с Android, включително и Huawei, плащат лицензионни такси на Microsoft. Цената на акциите на Nokia слезе малко надолу, но все пак денят беше добър за борсовото представяне на финландската компания.

Най-голям губещ от подобна евентуална сделка би бил Microsoft, тъй като това би означавало край за мобилните амбиции на компанията, тъй като финландците в момента държат около 80% от пазара на телефони с WP. Под ръководството на Huawei Nokia почти сигурно би преминала към Android, а така Windows Phone би загубил най-големият си поддръжник, което ни кара да мислим, че американската компания със сигурност би се противопоставила на такава сделка.

http://www.reuters.com/article/2013/06/18/nokia-huawei-idUSL2N0EU1IE20130618

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Технологии
Последно от Технологии

Всички новини от Технологии »

Акценти

Инбет Казино