Фандъкова доказа, че обществените поръчки не се печелят от определени фирми

Фандъкова доказа, че обществените поръчки не се печелят от определени фирми
Фандъкова отговори на упреците, че общинските поръчки са монополизирани от определени фирми. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Кметът на София Йорданка Фандъкова предприема действия за по-голяма прозрачност на процедурите по обществените поръчки.  Във вторник тя  представи резултати от проверката на „Вътрешен контрол“. Те показват, че от проведените 153 обществени поръчки с възложител Столичната община, изпълнителите са 142 фирми, предаде БНР.

Така Фандъкова отговори на упреците, че общинските поръчки са монополизирани от определени фирми.

С обществени поръчки са свързани откритите нарушения в АГ болница „Света София“. Те са във връзка с неспазени процедури за поръчки за лекарства, консумативи и канцеларски материали.

В район „Витоша“ е установено забавяне на процедури за наем на общинска собственост.

Фандъкова обясни, че най-сериозна е била проверката на договорите за наем на общинска собственост. Има редица договори с изтекъл срок, повече от три години. 66 обекта са с изтекъл срок на договорите за наем, каза столичният кмет.


Предстои Столичният общински съвет да вземе решение за освобождаването на Павел Граматиков, управител на „Чистота Искър“. В общинското дружество също бяха открити нарушения.

Йорданка Фандъкова уточни, че те засягат провеждането на обществени поръчки. В „Чистота Искър" за 2011 и 2012 година са проведени процедури за доставка на гориво. За останалите дейности обаче не са провеждани такива процедури. Втората група нарушения се отнасят до наемането и ангажирането на фирми подизпълнители.

#София #Йорданка Фандъкова #Столичната община #район "Витоша" #Фандъкова

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници