Русия и Турция на нож с Лондон заради подслушване на среща на Г-20

Русия и Турция на нож с Лондон заради подслушване на среща на Г-20
Тези антени в база на Кралските военновъздушни сили на Великобритания край Северен Йоркшир вероятно са използвани за подслушването. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Русия, Турция и Южна Африка реагираха остро на разкритията, че техни политици и високопоставени представители са били следени и подслушвани от британските тайни служби по време на срещата на Г-20 през септември 2009 г. в Лондон, съобщи „Гардиън“.

Външното министерство в Анкара обяви, че е недопустимо британското правителство да засича телефонни обаждания и да следи компютрите на турския финансов министър и на 15 представители на турската централна банка. Ако се потвърди, че се е провеждала операция по подслушване срещу натовски съюзник, това би било скандално, посочват от турското външно министерство.

По-рано „Гардиън“ съобщи за тайното подслушване на турския финансов министър Мехмет Шимшек по време на срещата на Г-20, както и за обмисляното подслушване на 15-те представители на делегацията му. Не е ясно обаче дали въпросните представители на турската централна банка действително са били следени.

Бившият руски президент и сегашен премиер Дмитрий Медведев пък е бил подслушван от американските служби на среща на Г-20 през април в Лондон, разкри изданието.

Москва обяви, че тези разкрития допълнително ще влошат отношенията между САЩ и Русия и ще помрачат срещата на страните от Г-8 в Северна Ирландия в понеделник и вторник.

Подробностите около подслушванията, извършвани от американската Национална агенция за сигурност, бяха оповестени от бившия агент на ЦРУ Едуард Сноудън преди седмица.

От южноафриканското външно министерство, което също е било обект на стартиралата още през 2005 г. операция за подслушване на британските тайни служби, обявиха, че са притеснени от разкритията.

„Все още не разполагаме с подробности по случая, но сме категорично против нарушаването на личното пространство и основните човешки права, особено когато това се извършва от страни, които претендират, че са демократични“, се посочва в изявлението на южноафриканското външно министерство.

#подслушване #Великобритания #Турция #Русия #Южна Африка #Дмитрий Медведев #Мехмет Шимшек #Г-20

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници