Strategic Europe: Политическият елит се подиграва с Европейския съюз

Strategic Europe: Политическият елит се подиграва с Европейския съюз
Според Джуди Демпси хиляди българи са излезли да протестират, за да изразят отвращението си от дълбоките връзки между политиците и олигарсите. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

"От падането на комунизма политиката в Чехия е доминирана от корупция и политически боричкания. Това спъва оформянето на силна, прозрачна и изпълнена с енергия демокрация. Пречи и на чехите да си поставят политически и стратегически амбиции. Но в България е още по-зле."

Това се казва в коментар на Джуди Демпси - дългогодишен европейски кореспондент на някои от най-авторитетните издания в света, колумнист на "Интернешънъл хералд трибюн" и главен редактор на списание Strategic Europe на фондация "Карнеги", съобщи „Дневник".

По думите на авторката хиляди българи са излезли да протестират миналия петък, "за да изразят отвращението си от дълбоките връзки между политиците и олигарсите, които спъват тяхната демокрация".

Демпси представя и кой е Делян Пеевски - човек с "мощни бизнес интереси, чиято майка притежава мрежа от национални вестници и телевизионни канали, което повдига въпросителни около концентрацията на медийна собственост в шепа ръце".

"При това няма закони, които да бранят свободата на пресата. Сякаш политическите елити се подиграват с опитите на Европейския съюз да стимулира България да се бори с корупцията и злоупотребата на власт."

Според Джуди Демпси Източна Европа се нуждае от средна класа, а тя изисква силен частен сектор, освободен от оковите на бюрократи, партийни интереси, олигарси и комунистическо мислене.

Изграждането на такава средна класа изисква време, защото е трудна борбата с груповите интереси, корупционните чадъри и клиентелизмът, характеризиращи държави като Гърция, България, Румъния и Унгария, коментира Демпси.

"ЕС не може да ускори много този процес. Но той е най-добрата помощ, която тези държави могат да получат, защото той задава рамка от правила в политиката и бизнеса. Един ден това ще позволи появата на независима и уверена в силите си средна класа", смята тя.

#България #Чехия #Европейския съюз #Делян Пеевски #Източна Европа #Гърция #Румъния #Унгария

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници