ЕК очаква бъдещият шеф на ДАНС да отговаря на изискванията за почтеност

ЕК очаква бъдещият шеф на ДАНС да отговаря на изискванията за почтеност
A A+ A++ A

Европейската комисия отчита, че кандидатът, предложен миналата седмица за председател на ДАНС, изрази намерение да се оттегли и очаква, че онзи, определен окончателно за поста, ще отговаря на необходимите изисквания за почтеност и качества. Това се посочва в изявление на ЕК, прочетено на пресконференция от говорителя Оливие Баи, предаде Дарик.

Механизмът за сътрудничество и проверка спрямо България дава възможност на ЕК да следи и подкрепя процеса в страната по прилагането на реформата в правосъдието и борбата с корупцията и организираната престъпност.

Противоречията около назначаването на председател на ДАНС показват нуждата от реформи. Те показват също необходимостта от политики и процедури, които да заслужат доверието на българското общество. Компетентността е ключов фактор за определяне на това кой ще поведе българските усилия в тези ключови области, се посочва още в изявлението.

Комисията желае да работи в тясно сътрудничество с българските власти за постигането на трайни реформи, допълни говорителят. Председателят на ЕК Жозе Барозу ще предаде това послание на премиера Пламен Орешарски при очакваната им среща в петък, отбеляза Баи. Той уточни, че срещата е в програмата на Барозу, но „още не е потвърдена“.

По-късно от ЕК разпространиха съобщение, че срещата е потвърдена и никога не е била поставяна под съмнение, каквито съобщения се появиха в някои български медии.

#протест Орешарски #ЕК #ДАНС #Барозу

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници