Изключиха шахматист от турнира "Златни пясъци 2013" заради измама

Изключиха шахматист от турнира "Златни пясъци 2013" заради измама
A A+ A++ A

Българската федерация по шахмат изключи безкомпромисно участник в турнира Гранд Юръп Оупън "Златни пясъци 2013", за нерегламентирано използване по време на игра на мобилен телефон с инсталиран на него шахматен софтуер.

По време на третия кръг българският шахматист Младен Гочев съобщил на съдиите на турнира за странното поведение на своя противник Меркин Герман (ELO 1904, Русия). След проверка било установено наличието на мобилен телефон в джоба на руския играч. Арбитрите открили, че на екрана на телефона била позицията на партията, която се е играела в момента, съобщи БГНЕС.

"Като се има предвид, че това е едно от най-тежките нарушения на шахматните правила, считам решението за обосновано и за пример в бъдеще както на всички шахматисти, така и на младия играч, който избра да използва тези непозволени средства", пише главният съдия Владимир Шакотич в официално становище, поместено на сайта на турнира.

За изключването на младия шахматист ще бъдат уведомени Руската шахматна федерация и етичната комисия на ФИДЕ.

Меркин Герман е използвал своя телефон при посещения в тоалетната, което напомня за неговия сънародник Владимир Крамник и станалата изключително популярна "Тоалетна война" в Елиста.

Елитният международен турнир Гранд Юръп Оупън "Златни пясъци 2013"се провежда в Европейския шахматен дом в едноименния черноморски курорт и приключва утре, 18 юни.

#шах

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Спорт
Последно от Спорт

Всички новини от Спорт »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници