Без роуминг такси в Европа след година

Без роуминг такси в Европа след година
A A+ A++ A

От следващото лято пътуващите жители на ЕС ще използват на територията на съюза през мобилните си телефони за разговори, съобщения и достъп до интернет цени като в страните си. Това ще стане възможно, след като беше гласувано да се ускори прилагането на големи реформи в телекомуникациите. Така ще отпаднат роуминг таксите за разговори, съобщения и дори мобилен достъп до интернет в опит за създаване на единен европейски телекомуникационен пазар.

Групата от 27 еврокомисари гласува да прокара мерките преди европейските избори през май следващата година, като те ще влязат в сила от 1 юли 2014. През следващите 6 седмици ще бъдат публикувани конкретните предложения как да стане това. Новината едва ли ще бъде посрещната радостно от мобилните оператори, които оправдават спада в печалбите през последните години именно с европейските регулаторни мерки за редуциране на роуминг таксите.

В същото време това определено ще се хареса на европейските потребители, които често биваха посрещани от шокиращи сметки за мобилни услуги при пътуване по работа или за почивка в рамките на континента. Регулаторите обаче смятат, че в дългосрочен план операторите ще спечелят, защото все повече потребители ще ползват телефоните си, докато са в чужбина, за разговори и за достъп до интернет.

Реформите целят и консолидиране на европейските оператори - ЕК смята, че на континента има прекалено много телекоми и тази фрагментация е пречка пред нужните сериозни инвестиции за ъпгрейд на мрежите за поддръжка на стандарти от следващо поколение. Като пример се посочва, че в Европа има около 100 оператора, докато в Щатите са само 4. В резултат на това континентът има по-малко LTE мрежи от Африка.

ЕК ще се опита да компенсира загубените от операторите роуминг такси, като осигури мерки за улесняване на дейността им на територията на Европа чрез синхронизиране на националните търгове за честоти. Освен това телекомите ще получат разрешение за работа и в други страни само с разрешение от местния регулатор в страната, в която са базирани. В допълнение, не се планират бъдещи ограничения по отношения на таксите за терминиране.

http://www.telegraph.co.uk/finance/newsbysector/mediatechnologyandtelecoms/telecoms/10119159/EU-to-end-mobile-roaming-charges-next-year.html

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Технологии
Последно от Технологии

Всички новини от Технологии »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници