Светлин Русев с юбилейна изложба за 80 годишнината си

Светлин Русев с юбилейна изложба за 80 годишнината си
Министърът на културата Петър Стоянович разгледа изложбата на Светлин Русев, която е в закрит павильон в столицата пред сградата на Народен театър "Иван Вазов". Снимка: "Фокус".
A A+ A++ A

Не мога да кажа защо – едно време правих колекция в ателието и ми идваха приятелите…Нямам обяснение – стана като традиция и вече няма измъкване, няма отказване, каза за БГНЕС художникът академик Светлин Русев.

Опитваме се да показваме, че сме живи все още… Ходили сме на училище, усмихнато и самоиронично казва Светлин Русев, запитан за умението, освен картините да е от най-добрите в подредбата на изложби не само своите, но и на колегите си, да пише. /Едни от най-забележителното, писано са Йордан Радичков, а и не само е негово/. Е, човек, когато работи и се труди, а и се старае да не излага и себе и приятелите си…, продължава с иронията големият художник

. Беше такъв приятел /за Радичков – бел. ред/, как да не напиша, допълва сериозно Светлин. Това вече са неща, които не знаеш от къде идват, основания имаме, разбира се, казва художникът, запитан за тъгата, която носят изключителните му творби. Не е търсено съзнателно, ние носим тези неща в себе си…Божа работа, лаконично допълва Светлин Русев=

Светлин Русев откри на връх 80-ия си рожден ден в специален изложбен павилион пред Народния театър "Иван Вазов" експозиция с творби от последните 60 години "Живопис 1953 - 2013 избрано".

Всъщност това е едно непълна "събрано", споделя художникът в текста на поканата за изложбата и в уводните думи на каталога към изложбата. Там пише нещо още по-съкровено: "Кандидатствах за втори път в Художествената академия. Смазан, обиден и огорчен, седях превит на две в двора й. Небето като че ли се беше изсипало върху наивната ми вяра с цялата сурова тежест и несправедливост, събирани във времето. Едвам сдържах сълзите си, спазми стягаха гърлото ми, а в същото време новоприетите студенти, радостни и шумни, се суетяха около списъците с резултатите. Тогава мислех, че това е най-черният ден в живота ми. Днес съм благодарен на съдбата и за изпитанията, и за съмненията, и за огорченията - за всичко онова, с което ме дари по пътя и предпази от фалшиви надежди."

Подаръкът, който прави Светлин Русев на всеки свой рожден ден е явление в българския културен живот, каза Георги Йорданов, зам. министър председател и министър на културата до 1989 г., човек и до ден-днешен пристрастен към изкуството.

Ще остане като крайъгълен камък – всичко, което Светлин твори е бъдещата класика на изобразителното изкуство Светла, велика личност, каза от своя страна големият български скулптор Георги Чапкънов – Чапа. Който омаловажава всичко това…иска се много подготовка, за да достигнеш до всичко това, което прави Светлин Русев. Велик е велик е, казва Чапа в коментар на факта, че Светлин Русев е изключителен художник, остава винаги гражданин с позиция, независимо от конюнктурата на времето. Както казва Атанас Далчев "има много таланти, но малко от талантливите са с характер".

Светлин, освен, че е изключителен талант е и гражданин с един достоен характер, допълва го Георги Йорданов. Прави чест и на българската духовност, категоричен е той. В луксозния каталог към изложбата Светлин Русев е публикувал някои рецензии, писма, послания, писани за него и творчеството му. Ще цитираме само написаното от големия български поет и близък приятел на художника Константин Павлов, който гледа картините на Светлин от един, може би, по-добър свят.

"Какво говорят картините на Светлин Русев?" "Най-чудесното е, че картините на Светлин Русев презират самовлюбените монолози. Диалогът е тяхната сила. Но проговарят само, ако бъдат попитани."

#Светлин Русев #изложба

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Култура
Последно от Култура

Всички новини от Култура »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници