САЩ: Асад е използвал зарин, засилваме подкрепата за опозицията

САЩ: Асад е използвал зарин, засилваме подкрепата за опозицията
Според Роудс, "с действията си режимът на Асад доведе до това, че ние ще увеличим обхвата и мащаба на подкрепата, която оказваме на опозицията". Снимка: time.com
A A+ A++ A

САЩ и техните европейски съюзници са единодушни, че режимът на сирийския президент Башар Асад е използвал химическо оръжие срещу бунтовниците, при което са загинали 100-150 души, заяви зам.-съветникът по въпросите на националната сигурност на САЩ Бен Роудс.

Това означава, че Асад е пресякъл „червената линия“, която американският президент Барак Обама бе очертал, предаде АФП.

"Нашите разузнавателни служби заключиха, че режимът на Асад е използвал нееднократно локално химическо оръжие, включително нервно паралитичен газ зарин, срещу опозицията през миналата година", заяви Роудс.

"Президентът ясно беше заявил, че използването на химическо оръжие или преминаването на такова в ръцете на терористични групировки – ще бъде червена линия за Съединените щати. Президентът беше казал, че такива действия ще променят неговите преценки, което и стана".

Роудс не каза дали САЩ възнамеряват да преминат към директно въоръжаване на противниците на Асад, но отбеляза, че Обама щял да се консултира с Конгреса през идните няколко седмици, предаде Би Би Си.

"САЩ и международната общност разполагат с редица други законни, дипломатически и военни възможности за реакция", добавя Роудс.

Според него, "с действията си режимът на Асад доведе до това, че ние ще увеличим обхвата и мащаба на подкрепата, която оказваме на опозицията".

Следващите си стъпки в тази посока САЩ щели да извършват в съотвествие с определян от тях график.

Те все още не са взели решение дали да наложат зона, забранена за полети над райони на Сирия, за да попречат на правителствената авиация да атакува бунтовниците.

Според Бен Роудс такава стъпка не би дала гаранция, че ситуацията на терен ще се подобри, доколкото на място ще продължат да действат сирийските правителствени войски и свързаните с тях сили.

"Обстановката трудно може да се промени по въздуха, ако не бъдат задействани американски сухопътни войски – което никой не възнамерява да прави", подчертава представителят на Белия дом, цитиран от РИА Новости.

#САЩ #Сирия #Башар Асад #опозиция #зарин #химически оръжия #Барак Обама

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници