Откриха древен град на морското дъно край Черноморец

Откриха древен град на морското дъно край Черноморец
Останалите морски изследвания са свързани само с издирване на останки по дъното, но не включват разкопки. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Октриха ранноантичен град на морското дъно край Черноморец, съобщава „Бургас днес и утре“. Археолози от Националния исторически музей откриха във водите край Черноморец древен град, свидетелстващ за добре развита цивилизация.

Находката е изключително ценна, защото наред с инфраструктурата и намерените предмети от бита, е открита и добре запазена канализация.

„Попаднахме на следи от античен тръбопровод, което свидетелства за една доста добре развита цивилизация по тези места. Той е изграден от глинени тръби, скрепени с хоросанова смес. Самите географски условия благоприятстват за съществуването на селища, които се ползват с по-различен статут и по-висок жизнен стандарт“, обясни доц. Иван Христов, археолог от Националния исторически музей.

Освен това проучванията на археолозите доказват, че откритият подводен град е по-стар, отколкото се предполагаше досега. Оказва се, че крепостта е съществувала още през 9 в. преди Христа, което е само няколко века след падането на Троя (12-13 в. пр.Хр.).

Научната подводна експедиция – която ще е единствената в страната тази година – е започнала преди няколко дни. Останалите морски изследвания са свързани само с издирване на останки по дъното, но не включват разкопки.

Най-ранните артефакти, които учените от НИМ са открили досега, са с датировка Ранно Желязна епоха.

„Това ще рече, че траките са използвали този залив. Нещо, което не трябва да ни изненадва, тъй като и по време на сухоземната работа ние открихме керамични фрагменти от тази епоха – 9 в. пр.Христа. Това ще рече, че целият полуостров „Св. Никола“ и всичко, което е в периферията на днешен Черноморец, е било обитавано активно от т.нар. понтийски траки“, допълни доц. Христов.

#Националния исторически музей #Черноморец #Иван Христов #НИМ #Троя

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници