„Ноема“: 44% не подкрепят пълната забрана за пушене

„Ноема“: 44% не подкрепят пълната забрана за пушене
A A+ A++ A

44% от българите не подкрепят пълната забрана за пушене. Това сочат данни от проучване на агенция „Ноема“, предаде БГНЕС. Изследването е направено по поръчка на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА). Интересен факт в изследването е, че процентът на хората, подкрепящи пълната забрана за пушене в заведенията, е намалял с 14% и е достигнал нива от 34%. Отбелязва се и намаление на процента на непушачите, които подкрепят забраната. През 2013 г. техният брой е 46%, а през 2012 г. - 61%.

Според „Ноема“ 46% от посещаващите често заведения не подкрепят пълната забрана и смятат, че предишният режим е бил достатъчен. Според данните в изследването въведената миналата година забрана се е отразила на пушачите, но само по отношение на броя на посещенията им на заведения, но не и на навиците им.

76% от пушачите казват, че нито са се отказали от вредния навик, нито са намалили броя на изпушените от тях цигари. Забраната се е отразила само за 1% от пушачите, сочат още данните в изследването. От Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация съобщиха, че оборотите на хотелските комплекси са паднали с 30% заради забраната, а ресторантите и заведенията са доведени до състояние на практически фалит. Това е и причината те да поискат либерализиране на правилата за пушене на обществени места.

#тютюнопушене #забрана #проучване

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници