Райфайзен: Еврозоната в рецесия през 2012 г.

Райфайзен: Еврозоната в рецесия през 2012 г.
Централна и Източна Европа остават под влиянието на дълговата криза в Еврозоната, смятат специалистите.
A A+ A++ A

Ситуацията в Централна и Източна Европа отразява колебанията в Еврозоната, сочат данните от доклад на „Райфайзен Рисърч“.

„Централна и Източна Европа остават под влиянието на дълговата криза в Еврозоната“, коментира Петер Брециншек, директор на „Райфайзен Рисърч“, част от Райфайзен Банк Интернешънъл АГ (РБИ).

В изказването си Брециншек има предвид новите, ревизирани прогнози за растеж за Централна и Източна Европа (ЦИЕ), изготвени от екипа му.

„Райфайзен Рисърч“ очаква, че регионът на Централна и Източна Европа като цяло ще отбележи ръст на БВП за 2012 г. от 2%.

„Относително слабият растеж, който очакваме в ЦИЕ, трябва да бъде разглеждан на фона на рецесията от -1%, която прогнозираме за Централна и Източна Европа“, допълва Брециншек.

Негативните ефекти ще бъдат усетени най-силно в държавите, които имат най-тесни външнотърговски връзки с еврозоната, очакват специалистите от „Райфайзен“.

Според тях БВП на страните от Централна Европа ще нарасне с 0.5%, а на страните от Югоизточна Европа – с 0.4%.

Що се отнася до страните от ОНД, „Райфайзен Рисърч“ оставя прогнозата си непроменена и очаква ръст от 3.1%.

С изключение на Полша (очакван ръст на БВП от 2.2%), анализаторите очакват спад на БВП във всички страни от Централна Европа, включително и Австрия (-0.5%).

Според Брециншек силният фокус на региона към германската икономика, необходимите мерки за консолидация на бюджетите и свитото кредитиране се очаква да бъдат основните фактори, които ще доведат до по-слабо първо полугодие на 2012 г.

„При по-задълбочен поглед на прогнозата ни за БВП е видно, че негативните тенденции от първото полугодие би трябвало да бъдат компенсирани от по-добро развитие през второто. Тази прогноза е в съответствие с очакваното представяне на Еврозоната“, оптимистичен е Брециншек за второто полугодие на 2012 г.

Според „Райфайзен Рисърч“, изглежда, че инфлационният пик е преодолян в повечето икономики в региона на Централна и Източна Европа. Очаква се по-висока инфлация през 2012 г. само в Унгария, Чехия и Украйна поради фискалните мерки в тези страни.

„Унгария е единствената страна, за която очакваме централната банка да стабилизира валутния курс, като запази висок основен лихвен процент“, обяснява Брециншек.

Възобновеното напрежение, произлизащо от кризата с държавния дълг, е източник на допълнително напрежение и върху валутите в Централна и Източна Европа през първото тримесечие на 2012 г.

Брециншек вярва, че ако ситуацията на финансовите пазари се подобри през второто полугодие, валутите в региона постепенно ще повишат цените си.

„Негативното развитие на капиталовите пазари в Централна и Източна Европа през 2011 г. бе с двуцифрени стойности. Пазарите, които все още се представяха по-добре в началото на 2011 г., отчетоха значителни загуби през четвъртото тримесечие, докато тези, които се представиха по-слабо в началото на миналата година, по-късно се стабилизираха“, казва Брециншек.

Той вижда голям потенциал за спадове в началото на тази година, най-вече на борсите в Унгария, Чехия и на Балканите.

Анализаторите от „Райфайзен“ предвиждат спад от 0.5% в австрийската икономика за цялата 2012 г., породен от дълговата криза, продължаващите дискусии за капиталовите изисквания на местните банки, както и от специфичната структура на водещия индекс ATX, доминиран от циклични и финансови компании.

Що се отнася до ръста на приходите, Райфайзен Центробанк очаква тази относително позитивна тенденция да продължи.

Въпреки негативните ефекти, в резултат на тежести като валутните курсове, анализаторите предвиждат ръст на приходите от 13% през 2012 г.

#еврозона #рецесия #Централна и Източна Европа #ЦИЕ #Европа #криза #ОНД #Райфайзен #Унгария #Чехия #Украйна #Полша #Румъния #Русия #Балканите

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници