Валентина Терешкова: Готова съм да полетя към Марс

Валентина Терешкова: Готова съм да полетя към Марс
A A+ A++ A

Първата жена, полетяла в Космоса, рускинята Валентина Терешкова, съобщи, че е готова да извърши още един подвигq като полети към Марс, дори пътуването да е еднопосочно. „Марс е любимата ми планета“, заяви 76-годишната Терешкова на пресконференция в Звездното градче край Москва, където се намира тренировъчният център за космонавти.

Терешкова, която стана национален герой на крехката възраст от 26 години, когато полетя в Космоса през 1962 г., заяви, че е била част от групата, проучвала възможността за пътуване до Червената планета, пояснява БГНЕС.

„Но ние знаем границите на човешките възможности. И затова остава мечта. Най-вероятно първият полет ще е еднопосочен. Но аз съм готова“, изтъкна Терешкова. По време на тридневната си мисия космонавтката, чийто псевдоним за полета беше Чайка, обиколи Земята 48 пъти, а полетът й се превърна в голям пропаганден удар за СССР.

На 16 юни Русия ще отбележи 50-годишнината от историческия полет на Терешкова. През 1961 г. съветският космонавт Юрий Гагарин стана първият човек, полетял в Космоса.

#космос #полет #Марс

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници