М. Столарски: С правителството ще опитаме да решим проблемите на превозвачите с Турция

М. Столарски: С правителството ще опитаме да решим проблемите на превозвачите с Турция
Тристранната среща на превозвачите беше ползотворна, защото, изглежда, че след българските превозвачи най-големи проблеми имат румънските превозвачи относно свиването на пазара от страна на турската държава, каза пред „Фокус” Миролюб Столарски.
A A+ A++ A

Тристранната среща на превозвачите беше ползотворна, защото, изглежда, че след българските превозвачи, най-големи проблеми имат румънските превозвачи относно свиването на пазара от страна на турската държава. Това каза пред агенция „Фокус“ Миролюб Столарски, председател на Българската асоциация на сдруженията в автомобилния транспорт (БАСАТ).

Вчера във Велинград се проведе среща по покана на АЕБТРИ, между превозвачи от България, представители на румънската UNTRR и на македонската АМЕРИТ. Спрямо румънските превозвачи се налагат същите ограничения, които са поставени на българските, посочи Столарски.

„Както каза председателят на съюза на турските превозвачи Четин Нихоглу - той просто е решил, че трябва да премахне от пазара български, румънски, молдовски превозвачи. Същите нарушения на международните спогодби ги прилагат и към румънските превозвачи. Даже имат и още по-големи ограничения за превоза на месо, което е извън всякакви норми. На румънските превозвачи е забранено да минават транзит, да превозват месо за Иран. Турски камиони могат да вземат месото от Румъния и да го карат за Иран“, каза Столарски.

С подписването на декларация между превозвачите от трите страни, към която могат да се присъединят и други техни колеги, ще покажем на турските колеги, че България не е сама в тази борба за справедливост и че международните спогодби не са двустранни, обясни Столарски.

„Страна, която е подписала международните спогодби с още 26 държави, трябва да се съобразява с тях. Да докажем на турската страна, че българската държава не е в изолация относно транспортния бизнес“, каза още той. „Ние прибягваме до протестни действия блокиране на граници, до стачни действия в краен случай. Тогава, когато сме опрени до стената. Сега ще се опитаме с новото правителство да минем пак по пътя на дипломацията и законните начини за решаване на проблема. Ако видим, че пак не става, тогава пак ще сме принудени да реагираме“, допълни председателят на БАСАТ.

#Миролюб Столарски #превозвачи #Турция

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Транспорт
Последно от Транспорт

Всички новини от Транспорт »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници