„Дейли мейл“: Румънски банди отговорни за 92% от измамите с банкомати на Острова

„Дейли мейл“: Румънски банди отговорни за 92% от измамите с банкомати на Острова
Очаква се през 2013 г. криминалните банди да изкарат 400 млн. паунда от измами с карти. Снимка: Alamy
A A+ A++ A

 

Криминални банди от Румъния са отговорни за бума на кражби на карти за банкомати, съобщава британският вестник „Дейли Мейл“, предава БГНЕС.

През последната година броят на кражбите от банкомати се е утроил, а полицията смята, че над 90 на сто от тях са свързани с румънски имигранти. В първите четири месеца на годината са регистрирани 7572 кражби от банкомати спрямо 2553 в същия период на 2012 г.

Други машини за плащане с карти като автоматите за билети в метростанциите също стават обект на кражби. Очаква се през 2013 г. криминалните банди да изкарат 400 млн. паунда от измами с карти.

Обикновено членовете на бандите се приближават до клиентите, теглещи пари, за да прочетат четирицифрения им ПИН код, а след това отвличат вниманието им, за да откраднат картата. В някои случаи те инсталират метална муфа в процепа, която не позволява картата да бъде върната на потребителя. Член на бандата прочита ПИН-а през рамото на жертвата, а когато той се отдалечи от банкомата, изважда картата. След като се сдобият с картата и ПИН-а, крадците могат да пазаруват свободно или да изпразнят сметката на жертвата, пише британският вестник.

Данните за кражбите бяха оповестени от отдела на полицията за борба с финансовите измами. Общата сума, спечелена с измами с дебитни и кредитни карти, е нараснала с 14%, или 47 млн. паунда миналата година, достигайки 388 млн. паунда, като през тази година се очаква измамите да достигнат 400 млн. паунда.

Отделът за борба с престъпления, свързани с чекове и карти, на градската полиция в Лондон изчислява, че 92% от всички измами с банкомати са извършени от румънски граждани. През март властите в Европа арестуваха 44 членове на глобалната мрежа за измами с карти при съвместна операция срещу криминална банда, атакуваща жертви във Великобритания и още 15 страни. В операцията „Пандора“ бяха затворени нелегални ателиета за производство на устройства за кражби от банкомати и бяха обискирани 82 къщи в Румъния и Великобритания.

#банкомати #измами #Великобритания

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Криминални
Последно от Криминални

Всички новини от Криминални »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници