Златанова: България може да остане последна по усвояване на средства в ЕС

Златанова: България може да остане последна по усвояване на средства в ЕС
Златанова уточни, че заради натрупани проблеми с планирането на бъдещите разходи, спешно трябва да защитаваме и парите, които очакваме за периода от 2014-а до 2020-а година. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

 

България е застрашена да бъде сред последните в Евросъюза по усвояване на средства от сегашния евробюджет, заяви в Брюксел вицепремиерът и министър на правосъдието и еврофондовете Зинаида Златанова, съобщава БНР.

Тя уточни, че заради натрупани проблеми с планирането на бъдещите разходи, спешно трябва да защитаваме и парите, които очакваме за периода от 2014-а до 2020-а година.

„Ние трябва да бъдем много сериозно подготвени, с обосновка, къде ще ги инвестираме. За съжаление, няма никакво приоритетизиране, което аз да наследя. Няма никаква стратегическа посока, която да е зададена в миналите две, три години. Няма базови визии в сектори като например здравеопазване, образование, на които ние да стъпим и върху които да убедим Брюксел, че тези средства ще бъдат инвестирани правилно“, обясни Златанова

„Тоест, индикативно ние имаме сума, но тази сума трябва да бъде защитена сега тепърва в мълниеносни срокове“, добави тя.

В другия си ресор - правосъдие, Зинаида Златанова не очаква проблеми заради това, че няма стаж в системата. По димите й, това не е изключение в Европейския съюз.

„Мисля, че досега не сме имали наистина министър на правосъдието в последните 20 години, който няма в някакъв етап от кариерата си и магистратски стаж. За същото това време, за съжаление в последните 20 години, съдебната система не напредна и не се модернизира достатъчно. Ще спра дотук дипломатично, съпоставяйки само тези два факта“, коментира министърката.

#Зинаида Златанова #България #ЕС #усвояване #средства

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници