Латвия приема еврото от 2014 година

Латвия приема еврото от 2014 година
A A+ A++ A

Латвия ще стане 18-ата страна в Еврозоната, след като е одобрена за членство от Европейската комисия. Комисията потвърди в доклад за присъединяването, че балтийската страна е изпълнила критериите за въвеждане на единната валута, съобщи "Стандарт".

Решението им не е изненада, тъй като по-рано тази седмица изтече информация, че решението ще бъде положително.Представители на ЕК се надяват, че тази новина е показател за растеж на Еврозоната въпреки тригодишната дългова криза. Латвия е решена да заздравява връзките си със Западна Европа и да отхвърля зависимостта си от Русия.

Страната ще започне да използва единната валута в началото на 2014 г., при положение, че спази всички критерии за членство, сред които ниска инфлация, ниски дългосрочни лихвени проценти, нисък държавен дълг. Латвия претърпя една от най-тежките мерки за финансова дисциплина, след като кризата от 2008 и 2009 г. унищожи една пета от брутния й вътрешен продукт. Държавата спазва стриктно наложените от Брюксел икономически ограничения за членство, дори по-стриктно от много от утвърдените дългогодишни членки на Еврозоната.

#Латвия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници