Латвия връща отново военната служба, опасява се за сигурността си

Латвия връща отново военната служба, опасява се за сигурността си
A A+ A++ A

Латвия планира въвеждането на военна служба в отговор на продължаващата война на Русия срещу Украйна, съобщи ДПА, като цитира министерството на отбраната.

Латвийският парламент прие необходимите изменения в законодателството. На първо място, военната служба ще бъде постепенно възстановена от средата на тази година нататък, първоначално на доброволен принцип. От следващата година тя ще стане задължителна.

Промяната идва, след като през 2007 г. Рига отмени задължителната военна служба и превърна въоръжените си сили в професионална армия, подпомагана от доброволчески войски.

Латвия граничи с Русия, както и с Беларус - един от съюзниците на Кремъл. "След бруталната широкомащабна на атака на Русия срещу Украйна живеем в нова геополитическа реалност", заяви министърката на отбраната Инара Мурниеце.

Възобновяването на военната служба е "отговорът на Латвия на новата ситуация със сигурността в нашия регион, защото от опита на Украйна знаем, че без морално стабилно и подготвено общество не е възможно да се противопоставим на агресора", заяви тя.

Военната служба ще обхване мъже на възраст между 18 и 27 години. Жените могат да се включат доброволно в 11-месечния период на военно обучение.

Латвийците, които откажат да служат във въоръжените сили поради религиозни или други лични убеждения, могат вместо това да полагат общественополезен труд в структури, подчинени на министерството на отбраната.

#Латвия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници