ВЕИ-тата бълват с 50% повече ток

ВЕИ-тата бълват с 50% повече ток
A A+ A++ A

От началото на тази година зелените централи са произвели около 50% повече ток спрямо същия период на 2012 г. Това стана ясно от презентацията на директора на Централното диспечерско управление към Електроенергийния системен оператор Митю Христозов по време на конференцията „Българската ядрена енергетика – национална, регионална и световна енергийна сигурност“, предаде „Стандартнюз“.

За това увеличение е способствал най-вече ръстът на инсталираните ВЕИ мощности през миналата година. Данните на ЕСО показват, че вятърните електроцентрали у нас са се увеличили с 24%, а фотоволтаичните – с 85 на сто. Предвид проблемите по електропреносната мрежа от началото на пролетта, породени от ниското потребление в страната и минималния износ, производството на ток в България отчита спад от 11.99% спрямо същия период на 2012 г., отбеляза още Христозов. Причината е в намаленото потребление от бита и предприятията у нас с 6.42% и в спада на износа със сериозните 46.28%.

За да се поддържа балансът в системата, ЕСО беше принудено да ограничава практически всички производители на ток. Така към момента ТЕЦ-овете отчитат с 30.23% по-малко произведена енергия, АЕЦ „Козлодуй“ с около 12%. Освен ВЕИ-тата обаче увеличение на генерирания ток се отчита още при когенерациите на топлофикациите с 2.34%, а също и при заводските централи.

По време на най-сериозното претоварване на нашата мрежа, което е достигало на моменти до 600 мегаватчаса на час, България е застрашавала сигурността не само на нашата, но дори и на обединената европейска енергийна система, каза още Христозов. Той отбеляза, че това дори е абсолютно забранено от правилата за ENTSO-E. От думите на шефа на ЦДУ стана ясно, че решението на проблема е в увеличаването на износа към Турция и в частност към най-големия консуматор – Истанбул.

Другите варианти за балансиране на електропреносната ни система са спиране на един от блоковете на АЕЦ „Козлодуй“ от пролетта до есента или непрекъснатото спиране и пускане на ТЕЦ-ове. И двата варианта обаче са напълно неприемливи и застрашават както технологичното състояние на централите, горивния цикъл на атомната централа и финансовото състояние на големите генериращи мощности у нас, защото всички тези операции ще струват доста скъпо, обясни Христозов.

#енергетика #ВЕИ #производство #спад #потребление

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници