БВП на еврозоната се е свил с 0,2% през първото тримесечие

БВП на еврозоната се е свил с 0,2% през първото тримесечие
A A+ A++ A

Обемът на БВП на 17-те страни от еврозоната се е свил през първото тримесечие на 2013 с 0,2% в сравнение с предходните три месеца, когато е било регистриран спад от 0,6%. Това сочат данните на Евростат. На годишна база БВП е намалял с 1,1%.
Промяната на първия показател е съвпаднала с очакванията на анализаторите и публикуваните по-рано стойности, докато оценката за свиване на втория, е по-лоша от прогнозата, която не предвиждаше промяна от равнището от 1%.

Икономиката на еврозоната регистрира спад за четвърто поредно тримесечие.
БВП на 27-те страни от ЕС намаля през първото тримесечие спрямо периода октомври-декември с 0,1% и с 0,7% на годишна база.

В България БВП се е увеличил с 0.1% за първите три месеца на годината в сравнение с предишното тримесечие и с 0.4% на годишна база.

Най-висок икономически растеж в сравнение с предишното тримесечие, е бил регистриран в Литва /1,3%/, Латвия /1,2%/, Унгария и Румъния /0,7%/. Най-голям спад се наблюдава в Кипър /-1,3%/, Чехия /-1,1%/ и Естония /-1%/.

Продажбите на дребно в еврозоната през април 2013 спаднаха с 0,5% в сравнение с предходния месец, показват още данните на Евростат. На годишна база цените на дребно са се свили с 1,1%.

В България продажбите на дребно са се изменяли както следва - спад от -1.4% през януари спрямо декември 2012 г., след което следва повишение от 1.7% през февруари, 1.9% през март и 0.8% през април.

През март, според преразгледаните данни, продажбите в ЕС са се свили с 0,2% и с 2,2% на годишна база. По-рано беше обявено за свиване с 0,1% и 2,4% съответно. Продажбите на дребно в 27-те държави от ЕС през април са спаднали с 0,7% в сравнение с предходния месец и с 0,6% на годишна база.

Сред страните от ЕС, за които има данни, обемът на продажби на дребно е намалял в 13 държави и е нараснал в осем. Най-голямо свиване е регистрирано във Финландия /-3,6%/, Латвия и Великобритания /-2%/, а най-голям ръст се наблюдава в Унгария /5,2%/, Румъния /1,9%/ и Малта /1,6%/.

 

#Европейски съюз #БВП #Евростат

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници