АФП: Скандалът с подслушванията лиши Цветанов от имунитет

АФП: Скандалът с подслушванията лиши Цветанов от имунитет
Бившият български министър на вътрешните работи Цветан Цветанов се отказа от парламентарния имунитет, за да започне наказателно преследване срещу него заради незаконното подслушване на политици и бизнесмени, се казва в дописка на Франс прес от София. Сним
A A+ A++ A

Бившият български министър на вътрешните работи Цветан Цветанов се отказа от парламентарния имунитет, за да започне наказателно преследване срещу него заради незаконното подслушване на политици и бизнесмени, се казва в дописка на Франс прес от София.

Прокуратурата поиска на 30 май снемане на имунитета на бившия министър на вътрешните работи. Причината е, че Цветанов съзнателно е допуснал нарушения при използването на специални разузнавателни средства. Президентът Росен Плевнелиев, еврокомисарят Кристалина Георгиева, отговорни лица и представители на бизнеса са били подслушвани, според анонимен доклад, предаден на прокуратурата през април от председателя на БСП Сергей Станишев.

Цветанов отрече днес всякакво участие в незаконното подслушване, той продължава да твърди, че е жертва на политически интриги. Ако бъде признат за виновен, Цветанов може да получи от една до осем години затвор, отбелязва Франс прес.

Скандалът около незаконното подслушване беляза предизборната кампания за предсрочните избори, провели се на 12 май. Цветанов беше ръководител на кампанията на ГЕРБ на бившия премиер Бойко Борисов и един от неговите най-близки сътрудници, припомня Франс прес. Макар да получи най-много гласове на изборите, ГЕРБ не успя да състави коалиция заради отказа на останалите партии да участват в нея.

Франс прес отбелязва, че новият парламент е предприел законодателни действия в областта на работата на органите на МВР, а новият министър Цветлин Йовчев е освободил полицейски началници и близки сътрудници на Цветанов.

 

По БГНЕС

#имунитет #Цветан Цветанов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Акценти

Инбет Казино