Общинските имоти в София се разпродават на безценица

Общинските имоти в София се разпродават на безценица
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Общинските имоти в София продължават да се разпродават на безценица, алармира депутатът и доскорошен общински съветник от БСП Георги Кадиев, съобщава в. „Сега“.

Преди две седмици Столичната община е взела решение да продаде имоти около бившия хотел „Славия“ в кв. „Хиподрума“ за 1.3 млн. лв. при направена пазарна оценка от 4.1 млн. лв. Става въпрос за четиризвездния бизнес хотел „Централ Хотел Форум“, който се намира в близост до бул. „Цар Борис“ III и ул. „Софийски герой“, а в имотната оценка мястото е описано като атрактивно и комуникативно.

Историята с продажбата на имота започва в края на март 2011 г. Тогава Красимир Георгиев, който е собственик на фирма „К.Г.- Красимир Георгиев“, подава молба за промяна в регулацията на имота около бившия хотел „Славия“, където той има съсобственост.

През 2001 г. Георгиев купува от фирма „Родина Турс 97“ хотела и ресторанта, затова и сега има претенции за останалата част от имота, която е общинска.

През лятото на м.г. директорът на дирекция „Общинска собственост“ в Столичната община Мария Праматарова подава искане за изготвяне на оценка на имота, а месец по-късно общинската „Софинвест“ оценява имота на 4.1 млн. лв. Веднага след това обаче кметът на район „Красно село“ Пламен Църноречки предлага имотът да се продаде за 1 млн. лв.

Заради несъгласие с цената в края на 2012 г. председателят на стопанската комисия Николай Стойнев иска нова оценка, която се изготвя от фирма „Н.Д. Експерт“, и само пет месеца по-късно имотът „струва“ 1.1 млн. лв.

На 16 май т.г. Общинският съвет взема решение за продажбата на имота за 1.3 млн. лв.

Пред „Сега“ Стойнев обясни, че няма представа каква е тази оценка и че той не разполага с нея. Имотната оценка, приложена в сигнала на Кадиев, не е подписана. До редакционното приключване на броя от дирекция „Общинска собственост“ никой не беше открит за коментар дали подобна оценка е направена.

Кметът на район „Красно село“ Пламен Църноречки също не беше открит за коментар.

От пресцентъра на района коментираха, че не може позицията на общината да бъде взета накрак, въпреки че поясниха, че са добре запознати с казуса.

Кметът на София Йорданка Фандъкова назначи проверка.

#София #имоти #БСП #Георги Кадиев #"Красно село" #Йорданка Фандъкова

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници