Станишев: Цветанов няма моралното право да говори за чистки

Станишев: Цветанов няма моралното право да говори за чистки
Цветан Цветанов, който провеждаше политика на назначаване на калинки с единствено качество - членство в ГЕРБ и декларация за политическа лоялност, изобщо няма моралното право да говори за чистки. Това коментира лидерът на БСП Сергей Станишев пред БНР по п
A A+ A++ A

Цветан Цветанов, който провеждаше политика на назначаване на калинки с единствено качество - членство в ГЕРБ и декларация за политическа лоялност, изобщо няма моралното право да говори за чистки. Това коментира лидерът на БСП Сергей Станишев пред БНР по повод на изявленията на бившия вътрешен министър в Брюксел.

"Не дължа никакви отговори пред Цветанов, той дължи отговори пред българската прокуратура. Както винаги Цветанов се държи нелепо и антинационално", добави лидерът на социалистите. Станишев напомни, че след като Цветанов стана министър, бяха сменени всички ръководители на регионалните дирекции на МВР. Председателят на БСП отбеляза още, че мандатът на ГЕРБ започна с премахване на независимото бюро за контрол върху СРС-та, което доведе до трикратно увеличаване на СРС-та, до незаконно подслушване, по което Цветанов предстои да бъде обвиняем и вече е поискан имунитетът му.

"Не бих препоръчал на която и да е политическа сила да се ангажира с Цветан Цветанов", изтъкна Станишев. Той изрази възмущението си от поведението на бившия вътрешен министър, който по думите му се държи като клеветник на България. Лидерът на БСП напомни и за времето, когато Цветанов ходеше и разказваше "врели-некипели" за страната ни.

"Готови сме за всякакви дебати, стига те да не излагат България. Ако се стигне до там обаче, ще трябва да се каже цялата истина за характера на управлението на ГЕРБ", категоричен беше Станишев. Според председателя на БСП реформите в сектор сигурност са наложителни от гледна точка на възстановяването на баланса и спиране на всевластието на един министър - което доведе до полицейщина, до липса на контрол и до тотална корупция.

Станишев напомни, че още когато България влизаше в ЕС, имаше тежки критики към работата на МВР и на звеното за борба с организираната престъпност и това доведе до създаването на ДАНС. "Това, което се прави в момента, е възстановяване на изначалния замисъл за баланс между МВР и ДАНС", обясни Станишев.

По-късно президентът на ПЕС предстои да участва в среща на лидерите на водещите европейски партии - десните, социалистите, либералите и зелените. "Основната тема, която ще обсъждаме е подготовката и провеждането на европейските избори. В Европа този процес вече е стартирал. Всяка партия се е ангажирала да излъчи своя водещ кандидат, който ще бъде и кандидат за председател на Европейската комисия, в случай че тази партия получи достатъчна подкрепа", каза Станишев.

 

По БГНЕС

#Станишев #Цветан Цветанов #ПЕС

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници