Васил Тончев: Нова партия ще обедини политическия център до една година

Васил Тончев: Нова партия ще обедини политическия център до една година
Васил Тончев Снимка: в. "Преса"
A A+ A++ A

Нова партия ще обедини политическия център, смята Васил Тончев от "Сова Харис", предаде ТВ7.

Думите на експерта са базирани на проучване, направено от "Сова Харис" по поръчка на в. "Преса" за нагласите след парламентарните избори на 12 май. Проучването показва, че 50% от българите смятат, че България има нужда от нова, социално ориентирана центристка партия.

До една година се очаква новата партия да набере популярност и да обедини всички гласоподаватели, които търсеха алтернатива на управлението на ГЕРБ нито вляво, нито вдясно и вотът им се разпиля, прогнозира Тончев.

По думите му времето на протестите преди изборите не е достигнало на гражданите да създадат собствена силна формация.

Според данните 56% от сънародниците ни смятат, че главният прокурор Сотир Цацаров трябва да поиска имунитета на Бойко Борисов. Повече от половината от анкетираните са на мнение, че на бившия премиер трябва да му се повдигне обвинение заради скандалите със СРС-тата.

В случая е поставена на тест политическата кариера на Борисов, заяви Васил Тончев. Ако лидерът на ГЕРБ съумее да се справи със ситуацията, партията му ще оцелее. ГЕРБ все още не са приели ролята на опозиция и това е една от причините за спада на доверието към тях. Резултатите от социологическото изследване сочат, че партията на Борисов се ползва с 26% от доверието на хората срещу 30% за БСП.

По отношение на бившия вътрешен министър Цветан Цветанов в обществото има консенсус, защото 68% от анкетираните сочат, че решението на Сотир Цацаров да поиска имунитета му е правилно и прокуратурата трябва да го разследва.

Близо 52% от запитаните одобряват действията на прокуратурата и по случая с откритите в Костинброд незаконни бюлетини. На всички е ясно, че те са били предназначени за манипулация на вота и хората очакват цялата истина да излезе наяве, коментира социологът.

#Васил Тончев #"Сова Харис" #БСП #Бойко Борисов #Цветан Цветанов #Сотир Цацаров

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Акценти

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници