Втори загинал на протестите в Турция

Втори загинал на протестите в Турция
„Ситуацията в моята страна вече се успокоява... След като се завърна от тази визита, всички проблеми ще бъдат решени”, заяви Ердоган на пресконференция в Рабат. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

 

22-годишен мъж е починал в болница, след като е бил прострелян по време на антиправителствените протести в Истанбул, които продължиха в нощта понеделник срещу вторник с нови сблъсъци между полиция и протестиращи, съобщи „Фокус“.

Абдуллах Комет е бил сериозно ранен след стрелба с огнестрелно оръжие, произведена от неидентифицирано лице”, съобщиха от администрацията на губернатора в провинция Хатай, като посочиха, че мъжът е починал по-късно в болница.

Така, броят на загиналите по време на размириците в Турция достигна двама души.

От медицинските служби съобщиха, че в хода на безредиците през последните две денонощия в Турция са били ранени 3195 души. 26 от тях са в тежко състояние.

Полицията e използвала сълзотворен газ срещу протестиращи, които запалили автомобили, хвърляли камъни и скандирали гневни лозунги до ранните часове на вторник.

Подобни сцени са се разиграли и в столицата Анкара.

Въпреки това, премиерът на страната Реджеп Тайип Ердоган, който отлетя за визита в Мароко, настоя, че ситуацията се успокоява.

„Ситуацията в моята страна вече се успокоява... След като се завърна от тази визита, всички проблеми ще бъдат решени”, заяви Ердоган на пресконференция в Рабат.

В същото време турският премиер, който в понеделник пристигна в Мароко в рамките на четиридневна визита в Магреба, въпреки демонстрациите в Турция, обвини политически „дисиденти”, че подбуждат протестите.

„Републиканската народна партия и други дисиденти имат намеса в тези събития”, заяви той по време на съвместна пресконференция със своя марокански колега Абделилах Бенкиран.

Междувременно един от основните профсъюзи обяви двудневна стачка, започваща във вторник, в протест срещу правителствените репресии над демонстрантите, които синдикатът охарактеризира като „държавен терор”.

Демонстрациите в Турция започнаха в петък заради спорен план за реконструкция на парк в центъра на Истанбул, но прераснаха в антиправителствени протести, които след това се разпростряха в редица градове на страната след опита на полицията да потуши протестите със сила.

#Турция протести #Истанбул

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници