Наводнения в Европа (Обобщение)

Наводнения в Европа (Обобщение)
„До момента е потвърдена смъртта на петима души", заявил говорителят на чешката полицията. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

В правителството на Германия е създаден кризисен щаб заради наводненията, от които пострадаха редица региони на страната.

„Ръководителят на ведомството на федералния канцлер разпореди да бъде създаден правителствен кризисен щаб на ниво щат секретари на министерствата на вътрешните работи, на финансите и на отбраната", заяви прессекретарят на правителството, Щефан Зайберт.

На свой ред прессекретарят на германското министерство на отбраната Щефан Парис съобщи, че за ликвидация на последствията от стихийното бедствие са въвлечени общо 1760 военнослужещи от Бундесвера.

В неделя чешкото правителство също обяви извънредно положение в почти всички региони на западната област Бохемия, а премиерът на страната заяви, че ще отпусне 11,7 млн. евро за възстановяване на причинените щети.

Наводненията от преливащите реки и поройни дъждове взеха 5 жертви до момента, 8 са в неизвестност.

„До момента е потвърдена смъртта на петима души", заявил говорителят на чешката полицията.

Тревога е била обявена в 8 области на страната на 2 юни поради предизвиканите от проливните дъждове наводнения. Най-сериозна е обстановката в областите в близост до притоците на реките Вълтава и Лабе (Елба) в Южночешката област – от Централночешката до Североизточната и Краловехрадецка област.

В Прага и други градове в Южночешка, Западночешка и Устецка област са евакуирани близо 3 хиляди жители. Затворени са детските градини, основните и средните училища в Прага. Движението на метрото в центъра на града е спряно, осигурени са автобуси, заместващи съответните линии.

В засегнатите територии на Чехия част от второкласната пътна мрежа е наводнена. Няма данни за затворени магистрали и прекъснати жп линии; влаковете се движат с известно закъснение. В посолството до този момент не са постъпили данни за пострадали български граждани.

Във връзка с усложнената обстановка в Чешката република, а и в останалите страни от Централна Европа, засегнати от наводненията, МВнР препоръчва на българските граждани, които планират да пътуват в този регион, да следят с повишено внимание метеорологичната обстановка и да спазват стриктно указанията на местните власти.

Експертът от Световния фонд за дивата природа Алексей Кокорин сподели, че „проливните дъждове и наводненията в Чехия и Германия вероятно се дължат на промените в глобалния климат".

„Именно наводнения като тези в Чехия и Германия са свързани с глобалните изменения в климата. Те се проявяват в това, че по цялата планета дъждовете стават по-неравномерни, а в умерените ширини, където са Чехия и Германия, са още по-силни, отколкото в тропиците", добави още той.

„Според наблюденията на учените в последно време се наблюдава по-активно движение на много студени или много топли въздушни маси по линията север-юг в сравнение с преноса по изток-запад. Това води до горещи и студени вълни, резки промени в температурата и неравномерно разпределение на валежите. В Чехия и Германия за това способства и релефът на местността", добавя още експертът.

В Австрия, Германия и Чехия се провеждат операции за справяне с рекордните на места наводнения заради прелелите реки и обилните дъждове.

В чешката столица Прага е обявена тревога заради опасения, че прииждащите води могат да залеят историческия център на града.

Основни пътища в редица области на Централна Европа бяха затворени, а жп връзките бяха прекъснати. В някои райони електроподаването беше прекъснато като предпазна мярка.

В Прага станциите на метрото и училищата бяха затворени, а властите в града следят дали река Вълтава ще излезе от коритото си.

Извън Прага двама души загинаха, а четирима са в неизвестност, след като една къща се срути. Тялото на мъж на около 50 години беше открито североизточно от Прага, а двама души са изчезнали, след като рафтът им се преобърнал югозападно от столицата.

Един мъж беше открит мъртъв близо до Залцбург, след като бил отнесен от придошлите води, докато работел за почистването на свлачище. Още двама души са в неизвестност в района на Залцбург, съобщават австрийските медии. Трети човек е изчезнал във Ворарлберг.

Армията беше мобилизирана в помощ на гражданските власти в селището Таксенбах, южно от Залцбург. Основната задача на военните е да почистят свлачищата и да направят пътищата проходими. Части от област Пинзгау, в която влиза и Таксенбах, са обявени за зона на природно бедствие.

Припомняме, че в градовете Пасау и Розенхайм е обявено извънредно положение. Властите в Пасау, който се намира на мястото на сливането на три реки в Бавария, съобщиха, че очакват нивото на река Дунав да достигне 10,5 м до неделя вечерта и поискаха помощ от германската армия.

Вестник „Зюддойче Цайтунг" съобщава, че германската армия ще бъде изпратена в Бавария, Саксония и Турингия, за да окаже помощ на пострадалите.

Продължителните валежи и усложнената обстановка в Австрия и Германия неминуемо ще се отразят на нивото на река Дунав край Видин, каза Димитър Йоцов, ръководител на звено „Хидротехнически район" - Видин, клон Мизия. Ще има повишение на водния стоеж на реката, тъй като една част от водата, която идва от Западна Европа, ще премине покрай Видин.

В момента отводнителните помпени станции в областта не работят, защото водата в отводнителната канална мрежа е в нормални граници. Всички те обаче са в готовност и ще бъдат пуснати в експлоатация при необходимост. Димитър Йоцов подчерта, че все още нивото на реката не е обезпокоително, но заради случващото се в Западна Европа се налага ситуацията да се следи с повишено внимание.

Заради пороите в Централна Европа нивото на река Дунав край германския град Пасау стигна 9,3 метра в неделя, а продължава да расте с 20 см на час.

Вече са наводнени централните градски улици и мазетата на сградите, позовавайки се на службата за оповестяване при бедствия в провинция Бавария.

Възможно е реката да достигне рекордното си равнище от 10,81 см, което носи бедствени последици.

Няколко града в Германия са наводнени след пороите, които се изсипват над страната от седмици. Хемниц и Цвикау са с наводнени улици, в околните градове приготвиха убежища за населението, в случай че се наложи евакуация. Двама души в Ройтлинген изчезнаха и вероятно са се удавили, съобщиха местните медии.

Най-опасно е положението в Саксония. Град Грима, разположен на река Мулде, е наводнен. Хората ходят до колене във вода и спасяват покъщнината си. В Тюрингия също са пред обявяване на извънредно положение. Водната стихия там застрашава сигурността на язовирната стена на Гера. Ако рухне, ще бъдат залети околните градчета.

Река Рейн се покачва опасно в Швейцария край Базел. Там водите достигат вече 9 метра при нормални 6. Проливните дъждове край Алпите продължават, така че се очаква ново повишаване. По река Некър също спряха корабоплаването между Щутгарт и Хайлборн. Част от река Майн също е забранена.

Пороите наводниха и Чехия. В 40 населени места е обявена най-висока степен на опасност заради покачване на реките.

В с. Требенице, на 30 км южно от Прага, една жена е загинала, когато къщата се срутила от наводнението. Трима души са обявени за безследно изчезнали в същия район, както и в Пилзен. Прииждащите води на Вълтава в Прага накараха столичните власти да строят край реката метални прегради, за да предпазят града от потоп. Стотици са евакуирани от наводнени къщи.

#Германия #Чехия #Австрия #наводнения

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници