Скъпите производства в енергетиката трябва да се насочат към износ

Скъпите производства в енергетиката трябва да се насочат към износ
A A+ A++ A

Една от необходимите промени в сектора „енергетика“ е отделянето на част от скъпите производства в посока „износ“, тъй като там има търсене. Това заяви в интервю за агенция „Фокус”“Иван Хиновски, енергиен експерт и бивш директор на Българския енергиен холдинг (БЕХ).

Според Хиновски на международните енергийни борси няма българско присъствие, което е жалко. „Това, което куца на българската енергетика, е нейното излизане на международните пазари с компетентни кадри“, заяви енергийният експерт. По отношение на промяната на модела на ценообразуване на изразходвана енергия, която трябва да бъде предложена от ДКЕВР, Хиновски отбеляза, че сама по себе си методиката не може да бъде променена, като резултати ще има след конкретни изменения.

„Необходимо е да се разгледа цената за пренос, която е сума от различни такси, както и минимизирането на разходите на Енергийния системен оператор (ЕСО) в посока създаване на балансирана група „зелена енергия“, което ще намали разходите“. подчерта Иван Хиновски.

Според него друга важна промяна е въвеждането на оценка на работата на всички енергийни дружества на база на общи критерии за признати разходи. „Тези критерии са общоевропейски и ако едно дружество излезе извън рамките на тези изисквания, това означава, че то преразходва“, коментира още енергийният експерт.

#енергетика #износ #производства #борси #Иван Хиновски

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници