Орешарски: Приходите няма да се изпълнят с около 1 млрд. лева

Орешарски: Приходите няма да се изпълнят с около 1 млрд. лева
Орешарски спомена, че през тази година правителството ще бъде в напрежение. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

„Днес една от първите цифри, които ми съобщиха, е, че приходните агенции очакват неизпълнение на приходите със суми от порядъка на един милиард лева. В разходите – едва ли ще съумеем да направим чак такива спестявания; напротив, аз вече поех такъв ангажимент през есента да направим подсилване на бюджетите на най-бедните български граждани, свързани с първокласниците, както и с енергийните помощи през октомври.“

Това заяви в четвъртък вечерта в ефира на бТВ премиерът Пламен Орешарски.

„Ще бъдем в напрежение тази година, все още вярвам, че можем да си съберем дефицита, както е по-закон. Ще засилим приходната част, убеден съм, че в края на годината ще има резултати, но е рано за твърди ангажименти“, допълни той.

Орешарски бе категоричен, че приходите няма да се изпълнят, но стремежът на новото правителство ще е да се свие дупката от 1 млрд. лева на по-малко.

Той отбеляза, че новото правителство има да плаща много неща.

„Заем от малко над 800 милиона лева беше взет февруари, обърнете внимание - за шестмесечен срок, така че август щеше да го плаща следващото правителство. През август ни предстои да изплатим тези 800 милиона лева и отделно – правителството е забавило плащането на вноската в Международния валутен фонд, която е около 600 милиона лева. Те се плащат тази година, но очевидно правителството е предпочело да се платят от следващото. Така че ето милиард и четиристотин милиона лева. Не се оплаквам, само го споменавам: ще платим още 600 милиона лева, както и 800 милиона лева заем, и станаха 1,4 милиарда до тук“, каза  още Орешарски.

#Пламен Орешарски #разходи #приходи #правителство

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници