Европейската комисия срещу "Газпром"

Европейската комисия срещу "Газпром"
A A+ A++ A

Европа ще се нуждае допълнително от 80 милиарда куб.м. газ през 2020 г., прогнозират от "Газпром". Прогнозата беше огласена от генералния директор на "Газпромекспорт" Александър Медведев при откриването на 8-та международна конференция "Енергиен диалог: Русия-ЕС. Газов аспект", предава БГНЕС.

"Не се съмняваме, че Европа ще се нуждае от допълнителни количества газ. Прогнозираме, че към 2025 консумацията на вносен газ над вече съществуващата ще достигне 145 милиарда, а през 2030 ще нарасне до 200 милиарда куб.м. газ годишно", каза той.

"Даже ако не поглеждаме чак толкова напред в бъдещето, а вземем 2020, която фактически ще настъпи утре, ще са необходими минимум 80 милиарда куб.м. допълнителен внос", смята Медведев. Той уточни, че всичко това е свързано с ускореното свиване на собствения добив в Европа.

"Транспортните мощности за доставката на този газ – нито под формата на тръбопроводи, нито като втечнен – не съществуват", предупреди заместник-председателят на УС на "Газпром". В този контекст Медведев припомни, че "инвестиционният цикъл е дълъг", и препоръча да се вземат решения "още днес".
"Ние сме готови да предоставим толкова газ, колкото е необходимо на Европа или тя пожелае", увери той.

"Газпром" не разбира напълно целта на антимонополното разследване на Европейската комисия и не изключва, че то е предприето с цел понижаване на цените на руския газ с административни мерки", заяви Медведев.

"Това е странно, защото именно ние бяхме пионерите на конкуренцията в Европа. Но днес именно ние не можем да контрактуваме входните мощности, включително и в системата ОПАЛ. Въпреки че за нея няма други претенденти", подчерта той.
Александър Медведев отново отбеляза, че "Газпром" изцяло сътрудничи с ЕК по това разследване и днес ще проведе поредната среща по този въпрос с представителите на ЕК.

ЕК vs "Газпром"

Делото "Газпром" беше започнато официално на 4 септември миналата година. Междувременно внезапните обиски в офисите на неговите дъщерни компании и партньори се провеждаха още от края на септември 2011. ЕК проучва три основни обвинения срещу "Газпром".

Първо, злоупотреба с доминиращи позиции в сферата на доставките на газ в Централна и Източна Европа чрез разделяне на пазара и препятствие на "свободния поток на газ в Европа".

Второ, руската енергийна компания е обвинена в създаването на пречки за диверсификацията на доставките на енергийни ресурси в ЕС.

Трето, "Газпром" е заподозрян, че "налага на потребителите завишени цени, необосновано обвързвайки ги с цените на петрола". Продължителността на разследването не се регламентира от европейските норми.

Ако "Газпром" бъде признат за виновен, че използва антиконкурентни методи на европейския пазар, концернът е заплашен с глоба, чийто размер може да се изчислява на стотици милиони евро.

#Газпром #ЕК #газ #доставки

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници