Битката за гръцката газопреносна мрежа

Битката за гръцката газопреносна мрежа
A A+ A++ A

Панагис Галиацатос и Бенжамен Трибе, Neue Zuercher Zeitung, Швейцария

В Гърция предстои търг за приватизацията на две големи компании - газовата Depa и нейното дъщерно дружество - оператора на гръцката газопреносна мрежа Desfa. Към момента за активите на двете предприятия претендират петима кандидати, като за фаворити се смятат два руски концерна - „Газпром“, който иска Depa, и групата „Синтез“ - притежавана от конгломерат, собственост на магната Леонид Лебедев, който е съставен от компании от газовата, нефтената и енергийната сфера.

Разбира се, Атина би искала да види други компании в качеството на купувачи, но в този случай правителството ще трябва да продаде двете дружества на онзи, който плати повече пари. Така за държавния дял в Depa, според информация на новинарската агенция „Интерфакс“, „Газпром“ предлага 900 млн. евро.

В близки до гръцкото правителство кръгове се говори, че САЩ са изразили „своето неудовлетворение от настоящото положение. Американците са явни противници на зависимостта на Европа от руския газ“.

Всичко се заключава в това, че купувайки държавния дял в гръцките компании, руските концерни (за голямо неудоволствие на гръцкото правителство) ще получат контрола над гръцката газопреносна система. А това на свой ред ще постави под заплаха още един енергиен проект с гръцко участие. Става въпрос за доставките на газ от Азербайджан в Италия по Трансадриатическия газопровод (TAP), в който проект вече са включени гръцките газопроводи.

За да стане този проект икономически рентабилен, държавите от региона около новата тръба - като България - ще трябва да получават от него газ. Това може да стане само чрез гръцката газова мрежа. В Атина сериозно се съмняват, че руснаците биха допуснали това, ако получат пълен контрол над местната газова мрежа.

#Гърция #Газпром #България #газ #тръбопровод #търг #приватизация

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Анализ
Последно от Анализ

Всички новини от Анализ »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници