„Труд“: Прокуратурата внася искане за сваляне на имунитета на Цветанов

„Труд“: Прокуратурата внася искане за сваляне на имунитета на Цветанов
Бившият МВР шеф заяви, че се отказва от имунитета си, но чак след като се закле като депутат и вече беше сигурно, че Цацаров ще му го поиска. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

 

Главният прокурор Сотир Цацаров ще поиска днес от депутатите да свалят имунитета на Цветан Цветанов, пише в днешното си издание в. „Труд“.

Когато това стане, на Цветанов ще бъде повдигнато обвинение за престъпление по служба заради драстичните нарушения при подслушването.

Сред козовете на обвинението е заповед за организацията на мобилните станции с подслушвателна апаратура, издадена от служебния вътрешен министър Петя Първанова. Тя е написана, след като се разбра, че крайслер - подслушвач на МВР, броди из София, докато се намира по документи в гаража.

Според разследващите това означава, че докато Цветанов е ръководил вътрешното министерство, в него не е имало регламент за употребата на специални разузнавателни средства (СРС). Именно тази липса е причина за поредица злоупотреби в служба СДОТО на МВР. Освен това прокуратурата разполага и със свидетелски показания срещу Цветанов.

Ексминистърът ще стане петият обвиняем по делото за безобразията с автомобилите на МВР, съоръжени с подслушвателна техника. Те бяха разкрити от прокуратурата по сигнал на Сергей Станишев.

При разпитите Цветанов уверявал разследващите, че не е издавал заповеди за незаконното слухтене, въпреки че прокуратурата така или иначе не твърди, че той го е правил.

Ключов момент в процеса е информацията от крайслера подслушвач, която е унищожена от служителя на СДОТО Радко Димитров, известен като Радко Отвертката. Срещу Димитров има обвинение за това, че е побързал да изтрие данни от паметта на системата преди проверката на обвинителите. В момента те се надяват, че експертите ще възстановят информацията, макар това да им отнеме много време.

„От Цветанов ще бъде търсена отговорност, че е допуснал нарушенията да станат възможни“, са пояснили източници на „Труд“ от обвинението. Законът за СРС вменява на вътрешния министър контрола върху прилагането и използването им от МВР, а Законът за МВР го определя като надзорник за правата на човека и обществения ред.

Бившият МВР шеф заяви, че се отказва от имунитета си, но чак след като се закле като депутат и вече беше сигурно, че Цацаров ще му го поиска. Този отказ обаче няма правна стойност и ще трябва да бъде повторен.

Прокурори допуснаха, че може да има ново развитие и по казуса с шестте апартамента на Цветанов. Докато ГЕРБ бяха на власт, НАП изчисти подозренията, че имотите са придобити със съмнителни пари. Процедурата на данъчната ревизия обаче не е спазена и тя може да започне отново, коментираха магистрати.

#подслушване #имунитета #Цветан Цветанов #Сотир Цацаров

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници