Започна грандиозен строеж на трети мост над Босфора

Започна грандиозен строеж на трети мост над Босфора
„Явуз Султан Селим“ ще се нарича новият, трети мост, който ще свързва Европа и Азия.
A A+ A++ A

В Истанбул започва строежът на третия мост над Босфора.

„Явуз Султан Селим“ ще се нарича новият, трети мост, който ще свързва Европа и Азия и чиято първа копка бе направена днес, предаде БНР.

На грандиозната церемония по този повод присъстваха президентът Абдуллах Гюл, премиерът Реджеп Ердоган, министри, представители на турския държавен и политически елит.

Церемонията започна с мюсюлманска молитва за здраве и берекет, след което Гюл и Ердоган заедно натиснаха бутона за първата копка. В изказванията си турските лидери акцентираха на факта, че днес се навършват 567 години от превземането на Истанбул от Византийската империя. Другият акцент бе, че новият мост ще носи името на султана, който е допринесъл най-много за разширяване на мощта на Османската империя.

Третият мост на Босфора ще бъде 59 метра широк, което ще го направи най-широкия мост в света, и ще има обща дължина 1875 метра. Ще се строи между селищата Гарипче, в района на Саръйер на европейското крайбрежие, и Пойразкьой на азиатското, и се планира да бъде завършен до 29 май 2015 г.

Проектната стойност на моста е около 2.5 млрд. долара. След като бъде завършен, за преминаването по него ще се плаща такса около 3 долара и ще се използва главно от тировете.

Първите два моста над Босфора „Ататюрк“ и „Фатих Султан Мехмед“ са построени съответно през 1949 и 1983 г. и са крайно недостатъчни.

Третият маст над Босфора е важна част от новия транспортен коридор Кузей Мармара, който ще бъде с дължина 414 км, ще започва от град Адапазаръ и ще стига до Текирдаг, където ще се съединява с трансевропейската магистрала през Капъкуле за България и за Европа.

#Босфора #Абдуллах Гюл #Реджеп Ердоган #Турция #Европа #Азия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници