МВР шефът: Битовата престъпност, финансовите престъпления срещу бюджета и кражба на ДДС ще са на фокус

МВР шефът: Битовата престъпност, финансовите престъпления срещу бюджета и кражба на ДДС ще са на фокус
Оценявам отговорността и сериозността на задачата, която е пред мен, каза Цветлин Йовчев. Снимка: МС
A A+ A++ A

В момента и страната, и министерството се намират в кризисна ситуация. Това заяви министърът на вътрешните работи Цветлин Йовчев след като пое поста в МВР от служебния министър Петя Първанова, предаде агенция „Фокус“.

Оценявам отговорността и сериозността на задачата, която е пред мен, каза Цветлин Йовчев. За да излезем от кризисната ситуация, трябва да проведем сериозни реформи. Забавянето на тези реформи с всеки месец и година може да доведе до това, че основни дейности, или системата като цяло, да загубят своята функционалност“, каза Цветлин Йовчев.

Трябва да потърсим по-добра ефективност за противодействие на престъпността, и то с два основни фокуса – битовата престъпност и финансовите престъпления срещу бюджета – контрабанда, кражба на ДДС, неплащане на акцизи и други. Това каза новият министър на вътрешните работи Цветлин Йовчев.

„Трябва да потърсим много по-ефективен начин на изразходване, разпределение и управление на ресурсите, тъй като към момента явно ресурсите не са достатъчни, а резултатите, които получаваме, не са достатъчно добри. Ще прегледаме и ще се освободим от несвойствени дейности, ще прегледаме организацията на работа по отделните направления в МВР, структурата, функционалните задължения“, заяви Йовчев.

„Реформата ще бъде насочена към това да дадем категорични гаранции към обществото, че всяка една от дейностите в МВР ще бъде съгласно закона. Трябва да работим активно за повишаване на доверието на обществото. Ще има повече публичност и отчетност. Ще намерим такива механизми, които да гарантират, че наистина процесите в министерството ще бъдат в интерес и услуга на обществото“, каза още той.

По никакъв начин изваждането на СДОТО в една самостоятелна агенция, при добър закон и подходящо, организирано взаимодействие с МВР, не би затруднило работата на МВР, каза новият министър на вътрешните работи Цветлин Йовчев.

„В момента една такава реформа би се отразила положително и би освободила МВР от насложени настроения и подозрение, че ресурсът не е използван според предназначението“, посочи Йовчев.

„Могат да бъдат реализирани модели в една система. Всеки модел може да бъде успешен и удачен. С оглед обществените очаквания и напрежение, има логика и в реформи в тази посока“, каза той.
По отношение на предложението ГДБОП да бъде извадена от МВР и да се влее в ДАНС, министър Цветлин Йовчев заяви: Въпрос на решение. Не мисля, че такова решение би затруднило МВР да изпълни основните си функции. Ако в парламента гласуват такава промяна, ще намерим много бързо и ефективно начин, по който МВР и ДАНС ще взаимодействат, заяви Цветлин Йовчев.

#правителство #Орешарски #Цветлин Йовчев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници