Световните агенции: Избирането на Орешарски слага край на безизходицата

Световните агенции: Избирането на Орешарски слага край на безизходицата
Българският парламент одобри ръководеното от социалистите технократско правителство на премиера Пламен Орешарски, слагайки край на политическата безизходица в най-бедната държава – членка на ЕС, съобщава Ройтерс в кореспонденция от София.
A A+ A++ A

Българският парламент одобри ръководеното от социалистите технократско правителство на премиера Пламен Орешарски, слагайки край на политическата безизходица в най-бедната държава - членка на ЕС, съобщава Ройтерс в кореспонденция от София.

Новото правителство на малцинството беше подкрепено от социалистите и техните съюзници от ДПС, които заедно контролират половината от депутатските места.

53-годишният Орешарски, който е безпартиен бивш финансов министър, спечели поста, след като конкурентната партия ГЕРБ, свалена при протести заради ниския жизнен стандарт през февруари, не успя да си осигури достатъчна подкрепа, за да сформира кабинет, макар че спечели най-много депутатски места на изборите на 12 май, отбелязва Ройтерс.

Франс прес също посочва, че гласуването на правителството слага край, поне засега, на политическата и социална криза, започнала с протестите срещу бедността и корупцията, някои от които прераснаха в насилие. Бойко Борисов подаде оставка на 20 февруари, предизвиквайки провеждането на предсрочни парламентарни избори на 12 май.

Неговата партия ГЕРБ победи на изборите, но не получи абсолютно мнозинство. Той се отказа от правото си да сформира правителство, защото другите три парламентарно представени партии изключиха съюз с него, припомня Франс прес.

 

По БГНЕС

#правителство #Орешарски

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници