Асен Василев: 2 млн. лева изчезват само за денонощие в енергетиката

Асен Василев: 2 млн. лева изчезват само за денонощие в енергетиката
Василев обясни, че това е така, „защото системата не е натоварена оптимално, защото използваме скъпи мощности, въпреки че не трябва да ги използваме, тъй като така се е произнесъл българският законодател“. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

 

Само в рамките на едно денонощие ние ще трябва да направим плащания по системата за студен резерв и към генериращи мощности, които ще бъдат с 2 млн. повече от приходите от крайните потербители. Тоест 2 млн. лева ще изчезнат само за денонощие“, заяви пред бТВ служебният министърът на икономиката, енергетиката и туризма Асен Василев.

Най-простичко казано – токът, който си купуваме, и плащането за жиците и за резерва, така че да не паднат системите, ни струва с 2 млн. лева повече, отколкото всички ние плащаме в енергийната система”, посочи още той.

Василев обясни, че това е така, „защото системата не е натоварена оптимално, защото използваме скъпи мощности, въпреки че не трябва да ги използваме, тъй като така се е произнесъл българският законодател“.

Защото не купуваме студен резерв по възможно най-ефективния начин, защото сме сключили дългосрочни договори за скъпо изкупуване на енергия, както за възобновяеми източници, така и за двете централи в Маришкия басейн, защото има доста неефективности в държавните предприятия и по другите дружества. Тоест повече разходи, отколкото са необходими за поддръжката на системата”, посочи Асен Василев.

#Асен Василев #енергетика

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници