Ройтерс: Очаква се Орешарски да представи правителство от технократи

Ройтерс: Очаква се Орешарски да представи правителство от технократи
"Вярвам, че има начин да се преструктурират разходите и да се запази дефицитът на планираното ниво от 1,3% от брутния вътрешен продукт тази година“, казва Орешарски в интервю за Ройтерс. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Новото правителство ще осигури до 200 млн. лв. от бюджета, за да подкрепи по-бедните хора, за да могат да плащат сметките си за ток и отопление, както и да създаде временни работни места и да засили подкрепата за майките.

Това заяви в интервю за агенция Ройтерс Пламен Орешарски, номиниран за министър-председател от Коалиция за България.

„Вярвам, че има начин да се преструктурират разходите и да се запази дефицитът на планираното ниво от 1,3% от брутния вътрешен продукт тази година“, каза Орешарски.

Ройтерс коментира, че от Орешарски се очаква да се състави правителство от технократи, което да получи подкрепата на Коалиция за България и ДПС в парламента и един регистрирал се от ГЕРБ или националистическата партия „Атака“.

„Не съм участвал в политически разговори, но от някои признаци, очевидно е, че „Атака“ или ще се въздържат, или няма да гласуват. Това ни дава някои основания, за да бъдем уверени“, подчерта Орешарски пред Ройтерс.

Със средна заплата от само 400 евро на месец, пенсии наполовина, а всеки пети български гражданин живее под линията на бедността, новото правителство трябва да покаже, че може да работи за подобряване на доходите или рискува да се възобновят демонстрациите.

Орешарски ръководеше финансите на България в период на главозамайващ икономически бум и драматичен скок като финансов министър в администрацията, ръководена от социалистите, в периода 2005-2009, посочва Ройтерс.

Като се има предвид неубедителният резултат от изборите през май и продължаващото обществено недоволство от политическата класа, Орешарски обещава политики с широка подкрепа от различните партии.

#Пламен Орешарски

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Акценти

Инбет Казино