Плевнелиев връчва два мандата за ден

Плевнелиев връчва два мандата за ден
Плевнелиев връчва два мандата за ден днес. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Президентът Росен Плевнелиев обяви за четвъртък, че е готов да връчи два мандата в рамките на деня - на ГЕРБ и на Коалиция за България. „Ако ГЕРБ върнат мандата, веднага след това да се готвят БСП“, категоричен е той.

„Вярвам, че никой няма да бъде печеливш, ако отидем към нови избори – нито държавата, нито нацията, нито политическите партии. Аз няма да бавя, защото това не е в интерес на нацията. Вече сме направили необходимата кореспонденция, така че да може да имаме ефективно връчване на мандат. Кандидат министър-председателят на ПГ на ГЕРБ Бойко Борисов е направил изявление, че вероятно ще върне мандата, ще видим какво ще се случи и ако той наистина върне мандата, отново заявявам - няма да се бавя. България има нужда от работещ парламент и от работещо правителство, така че ако върнат мандата ГЕРБ, веднага след това да се готвят БСП“, каза пред журналисти в Брюксел Плевнелиев.

Президентът започва в четвъртък консултации с парламентарно представените политически партии в 42-рото Народно събрание за връчване на мандат за съставяне на правителство. В късния следобед се очаква да връчи мандат на ГЕРБ, а лидерът Бойко Борисов да го върне.

Първи на „Дондуков 2“ са поканени от „Атака“, съобщи „Стандарт“. Лидерът им Волен Сидеров няколко пъти заяви, че няма да подкрепи правителство в това Народно събрание. „Ние ще бъдем вашият кошмар“, закани се той в първия парламентарен ден в понеделник.

Втори при Плевнелиев ще влязат представители на ДПС. Лидерът Лютви Местан вече заяви, че ДПС няма да подкрепи кабинет на ГЕРБ. „ДПС е за кабинет на експертно политическо начало, чийто прототип е политическа отговорност на парламентарните сили, алтернатива на ГЕРБ“, посочи Местан от парламентарната трибуна.

Третата среща на президента ще е с представителите на Коалиция за България. В сряда социалистите започнаха консултации с извънпарламентарни партии и организации за съставяне на програмен кабинет с министър-председател Пламен Орешарски. Неговият план предвижда: „Възстановяване на икономиката, насърчаване на предприемчивостта, облекчаване и подобряване на цялостния бизнес климат, да засилим ролята на държавата в привличане на инвестиции“.

Последната среща на президента ще бъде с ГЕРБ. Държавният глава ще връчи проучвателен мандат на лидера на партията Бойко Борисов, която има най-много депутати в НС. „Ще го приема мандата, още там ще обявя кабинета и ще го върна, за да спестя много малко време, около половин час, до даването на мандата на следващата политическа сила. То е вече видна тройната коалиция“, предупреди лидерът на партията в сряда.

#Росен Плевнелиев #ГЕРБ #Бойко Борисов #Атака #Коалиция за България #Пламен Орешарски #ДПС #Лютви Местан #БСП #Волен Сидеров

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници