Европарламентът одобри плановете за единен банков надзор в ЕС

Европарламентът одобри плановете за единен банков надзор в ЕС
Европейската централна банка ще бъде пряк надзорен орган на най-големите банки в Еврозоната и ще има глас в надзора на други банки. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Законодателството за единен банков надзор на Европейския съюз е било подкрепено с голямо мнозинство от Европейския съюз по време на пленарното заседание днес, предава „Фокус".

Европейската централна банка ще бъде пряк надзорен орган на най-големите банки в Еврозоната и ще има глас в надзора на други банки.

Все пак, се очаква депутатите да дадат окончателното си одобрение на по-късен етап, за да се даде време за паралелни преговори между Европарламента и ЕЦБ относно разпоредбите за отчетност на надзора.

Докладчиците са настояли правилата за отчетност да бъдат на висотата на надзорните пълномощия, създадени или прехвърлени на ниво ЕС.

Така, Европейската централна банка, в ролята си на надзорен орган, ще бъде много по-открита и подложена на по-висока отчетност, отколкото в ролята си на институция за парична политика.

При откриването на дебата, Мариане Тайсен от Европейската народна партия — докладчик за надзора на ЕЦБ — заяви, че „прехвърлянето на контрола от национално ниво трябва да бъде съпроводено от създаване на отчетността на ниво ЕС".

„ЕЦБ не е позната като родното място на демокрацията. Но тя трябва да свикне с демократичната отчетност", заяви Свен Гиголд (Зелени/ЕСА, Германия), докладчик по промените в структурата на управлението на ЕЦБ.

Той добави, че парламентите на държавите членки очакват от депутатите да гарантират работещ надзор на ЕЦБ.

Основните области, в които Парламентът направи промени, са:

По-високо ниво на отчетност на надзора, включително чрез одобрение от страна на Парламента за назначаването и освобождаването на председател и заместник-председател на Надзорния съвет;

По-голяма роля на националните парламенти, включително чрез организиране на изслушвания на председателя на надзорния съвет и на неговите членове, както и чрез изискването на писмени отговори от надзора на ЕЦБ;

Улеснен достъп до документи, както за надзорния орган на ЕС по отношение на банките, така и за ЕП и националните парламенти по отношения на надзорния орган;

Привлекателни условия за участие за държавите извън Еврозоната, които да мотивират колкото се може повече от тях да се включат в системата, за да се намали рискът за единния пазар;

Ясно разграничение между екипа на ЕЦБ, отговорен за паричната политика и този за надзорната политика, с цел по-голяма отчетност на надзора;

Увеличаване на правомощията на Европейския банков орган по отношение на ЕЦБ и подобрение на способността му да осъществява стрес тестове и да събира информация от банките и от националните надзорни органи.

ЕБО ще бъде натоварен и с унифицирането на функциите на националните надзорни органи, като същевременно гарантира наличието на разнообразие в банковия сектор в ЕС.

#Европейска централна банка #Европарламент #банков надзор

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници