Европарламентът гласува: България и Румъния да влязат в Шенген до края на тази година

Европарламентът гласува: България и Румъния да влязат в Шенген до края на тази година
A A+ A++ A

В резолюция, приета във вторник, евродепутатите заявяват, че Съветът трябва да приеме решение за присъединяването на Румъния и България към Шенгенското пространство за свободно движение до края на 2022 г. Това трябва да гарантира премахването на проверките на лица по всички вътрешни граници за двете страни в началото 2023 г. Резолюцията е приета с 547 гласа „за“, 49 „против“ и 43 „въздържал се“.

Отбелязвайки, че Шенгенското пространство е „едно от най-големите постижения на Европейския съюз“, евродепутатите критикуват неуспеха на Съвета да вземе решение за приемането на България и Румъния, въпреки че двете страни отдавна са изпълнили необходимите условия. Поддържането на контрол по вътрешните граници е дискриминационно и има сериозно въздействие върху живота на мобилните работници и гражданите, казват евродепутатите. Като възпрепятстват вноса, износа и свободния поток на стоки от товарните пристанища, те също вредят на единния пазар на ЕС.

В момента всички държави-членки на ЕС, с изключение на България, Хърватия, Кипър, Ирландия и Румъния, са част от Шенгенското пространство, което включва също държави извън ЕС Исландия, Норвегия, Швейцария и Лихтенщайн. Евродепутатите са призовавали България и Румъния да бъдат напълно приети в Шенген многократно, като например в резолюция от 2018 г. по темата, резолюция от 2020 г. за състоянието на Шенген в контекста на пандемията и доклад от 2021 г. за функционирането на зоната за свободно пътуване. Днешната резолюция е заключение на пленарен дебат от 5 октомври 2022 г.

Присъединяването на нови страни към Шенген изисква единодушно решение на Съвета на ЕС. Чешкото председателство на Съвета посочи, че възнамерява да проведе дискусии по темата преди края на 2022 г.

#Шенген #България в Шенген #Европарламент

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"