Искрен Пенчев: Планът „Орешарски“ е добър, но откъде ще дойдат парите

Искрен Пенчев: Планът „Орешарски“ е добър, но откъде ще дойдат парите
Снимка: БНР
A A+ A++ A

Мерките в плана „Орешарски“ са доста популярни и започването на тяхното реализиране ще вдъхне доверие у инвеститорите, че новата власт слуша хората и прави това, което те искат да бъде направено. От друга страна възниква въпросът „откъде ще дойдат парите“, заяви пред БНР Искрен Пенчев, преподавател в Икономическия университет – Варна.

„Контрабандата ще нараства, докато нарастват акцизите, а ние ще ги вдигаме всяка година. Разкриването им не би могло да донесе необходимите приходи, за да се извършва една сериозна социална политика“, коментира икономистът.

Според Пенчев съществен е въпросът кой ще извършва реформите, защото, ако лицата, които ще извършват реформите, са политици, тази политика е обречена на провал. Ако пък са експерти, следващият въпрос е кой носи отговорността?

„Въпросът с данъците не е най-основният в българската икономика, заяви ученият. Аз лично съм привърженик на плоския данък. Ясно е, че той е ефективен и полезен. Задачата на синдикатите е да скачат срещу плоския данък. Това им е работата. Проблемите в нашата държава са свързани с две много важни неща – корупцията и работещата съдебна система, която да гарантира права на инвеститорите в България и веднъж завинаги тези спестявания, които имаме тук, у нас, да се канализират в инвестиции, да се върне доверието на българския предприемач в държавата, в институциите“, каза още Искрен Пенчев.

#инвестиции #корупция #данъци #икономика #Орешарски #Варна

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници