Жельо Желев: СДС може да възкръсне като жар птица само в приказките

Жельо Желев: СДС може да възкръсне като жар птица само в приказките
Според Желев най-важните неща, които трябва да свърши новия парламент, е да реши проблемите на деня. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Да се възроди СДС отново, ми се струва невъзможно и невероятно, освен ако не се превърне в жар птица и от пепелта си да се възкреси. Такива превъплъщения обаче са възможни само в приказките, коментира президентът на България в периода 1992-1997 г.  Желю Желев в интервю за в. „Стандарт“.

„Между другото тук трябва да споменем една закономерност. Всички демократични и антикомунистически движения в Централна и Източна Европа, които бяха моторите на нежната революция, изчезнаха много по-рано от СДС. Дори мощната „Солидарност“ в Полша, в която членуваха милиони, намаля до 17 хиляди членове.

Историята винаги е жестока дама, която много не се церемони. Когато трябва да се решават някакви задачи, г-жа Историята намира някакви хора, поставя им задачите, подсказва им формите и средствата, с които да решат тези свръхзадачи. Когато си свършат работата, тя им казва: „Търсете си друга работа“, коментира философът.

Според него най-важните неща, които трябва да свърши новия парламент, е да реши проблемите на деня.

„Протестът на младежите и гражданското общество постави въпроси, които са болезнено важни - скъпотията, спекулациите с цените на стоките от първа необходимост, монополите, картелите. Правителството на ГЕРБ трябваше да почне да решава тези проблеми. Те не го направиха и градусът на политическото напрежение се вдигна и недоволството се изля в масови протести. Хората отправиха своите искания категорично и много настоятелно. Това е гаранция, че бъдещото управление ще обърне внимание на тези проблеми и ще се опита да ги реши“, каза още Желев.

#Жельо Желев #СДС #Желев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници