Лондон иска ЕС да включи военното крило на "Хизбула" в черния списък

Лондон иска ЕС да включи военното крило на "Хизбула" в черния списък
Призоваваме Европа да отговори единно и енергично след ужасната терористична атака на Бургаското летище, обявиха от кабинета на британския външен министър Уилям Хейг. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Великобритания официално е поискала ЕС да включи военното крило на "Хизбула" в списъка с терористични организации, съобщи БНР по информация от британското външно министерство.

"Призоваваме Европа да отговори единно и енергично след ужасната терористична атака на Бургаското летище и в светлината на скорошната присъда в Кипър срещу член на "Хизбула", се посочва в изявлението на Форин офис.

Поискана е среща на работната група, която да обсъди предложението на Обединеното кралство за включване на военното крило на „Хизбула" в черния списък за борба с финансирането на тероризма.

„Очакваме тази среща да се състои в близките седмици", пише в изявлението.

"Великобритания твърдо вярва, че подходящият отговор на ЕС е да определи като терористична организация военното крило на "Хизбула". Това ще му попречи да действа в Европа и ще осуети бъдещи атаки на тази терористична група на европейска територия", посочват от британското външно министерство.

През февруари тогавашният вътрешен министър Цветан Цветанов обяви, че има данни за връзка между двама от атентаторите в Бургас с военното крило на „Хизбула".

Шестима души загинаха при атентата на летище „Сарафово" на 18 юли, когато беше взривен автобус с израелски туристи – шестима израелци и българският шофьор на автобуса.

#Великобритания #Лондон #"Хизбула" #ЕС #атентат #Бургас #Кипър

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници