Местан: ГЕРБ да върнат мандата веднага!

Местан: ГЕРБ да върнат мандата веднага!
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

"Днешният ден не е за тържествени слова. Няма я еуфорията на победителите, няма ги погледите от високо. Днес е началото на първия парламент, в който няма да  доминира месията. Това е качествената промяна. Суверенът отрече моделът Борисов-Цветанов, той гласува против модела ГЕРБ."

Това заяви лидерът на ДПС Лютви Местан на откриването на 42-рото Народно събрание.

"Избирателят свали от власт ГЕРБ, но не качи нито една отделна партия на власт. Изборите на 12 май бяха преди всичко за демокрацията и държавността. Има победител на тези избори - политическа нормалност, демокрацията и шансът да възстановим дискредитираното усещане за държавност. Вотът отреди България да има нов модел на управление", добави още той.

"Ексцесиите на предизборната кампания идваха от опорочаването на изборната власт", заяви Местан.

"Днес 42-рото НС има задача да изведе България от злополучията на ГЕРБ. Първата стъпка е съставяне на кабинет", категоричен бе Местан.

"Избирам тривиалното пред месианското, защото няма по-голям риск за българската демокрация от месианските нагласи. Днес е началото на първия парламент, в който няма да доминира месията. Това е качествената промяна. Всички днес на първо място дължим правилен прочит на вота на суверена", добави Местан.

"Суверенът ни постави трудната задача да реализираме алтернатива на еднопартийното управление. Изборите на 12 май бяха преди всичко за демокрацията и държавността, има победител на тези избори, победителят на тези избори е политическата нормалност, демокрацията и шансът да възстановим дискредитираното усещане за държавност. Затова гражданите гласуваха за ново мнозинство, което поставя в малцинство ГЕРБ и тандема Борисов-Цветанов. Вотът отреди България да има нов модел на управление, не еднопартийно, а с приоритети в името на националния интерес.

42-рото НС е рубиконът на партийната егоцентричност, която трябва да отстъпи на експертно политическото като нов управленски концепт, категоричен е Местан. Така, той заяви, че ДПС разбира четирипартийното НС и своето място в него. "Границата между политическите сили и парламента се разполага между ГЕРБ, която е в изолация и останалите партии, призвани да бъдат продуценти на държавата след падането на ГЕРБ от власт."

ДПС успя с достойнство на тези избори, каза Местан. "В 42 НС встъпваме със самочувствието на партия, която преодоля намесата на държавния апарат. ДПС постигна резултат, който категорично доказа националния и ценностен авторитет на партията", заяви лидерът на ДПС.

Днес 42 НС има задача за изведе България от злополучията на управлението на Бойко Борисов и ГЕРБ, заяви той. "Първата стъпка е съставянето на кабинет. ДПС е за кабинет на експертно политическо начало, чийто прототип е политическата отговорност на партиите, извън ГЕРБ", каза лидерът на ДПС.

Г-н президент, в рамките на 42 НС не е възможно да се състави легитимен кабинет на провалилата се партия ГЕРБ, обърна се той към Росен Плевнелиев. Парламентарните сили заявиха категорична позиция, че няма да подкрепят предложен от Бойко Борисов кабинет, припомни той.

"Питам – има ли нужда от 7-дневен проучвателен мандат за уж първата политическа сила. Конституцията казва не 7 дни, а до 7 дни. Така, както след оставката на кабинета за една секунда получихме и върнахме мандата, какво ще проучвате 7 дни", попита той. "Г-н Станишев каза, че няма да подкрепи кабинет на ГЕРБ, аз, председателят на ДПС заявявам, че няма да подкрепя кабинет на ГЕРБ. Остава да чуем г-н Сидеров. Ако и той заяви това, защо са ви тези 7 дни – за да купувате депутати", продължи с въпросите Лютви Местан. "На нито е един политически лидер не му отива да се държи като късния Кадафи и да демонстрира авторитарно поведение", заяви той.

"Предлагам на базата на коректния прочит на волята на народа да положим усилия за успешно реализиране на втория проучвателен мандат. Алтернативата е още едни избори, което е престъпно", категоричен бе Лютви Местан.

#Лютви Местан #Народно събрание #България #ДПС #ГЕРБ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници