Лъчезар Богданов: Надявам се Орешарски да състави правителство

Лъчезар Богданов: Надявам се Орешарски да състави правителство
Лъчезар Богданов. Снимка: БГНЕС, архив
A A+ A++ A

„Орешарски се е опитал да представи кратък документ с акценти върху определени икономически идеи. Търсени са стъпки, които да звучат безспорно“, каза икономистът Лъчезар Богданов от Индустри уоч пред БНР.
„С това се търси подкрепа. А към „Атака“ е насочено ограничаването на офшорките от обществените поръчки. Няма обяснение как ще бъде реализирано. И най-вероятно е да не бъде реализирано. Той се фокусира върху най-видимите проблеми в страната“, посочи Богданов.

„Надявам се да състави правителство и новото правителство да вложи време в опити да реши дългосрочни проблеми - пазара на труда, имаме ниска заетост на хората без образование, трябват промени в Кодекса на труда, защо жените са по-слабо представени на пазара на труда и какво им пречи. Това изисква сериозни промени. Да се започне от образование от предучилищната възраст дори. Фокусът да е как се харчат европейските пари за преквалификация. Това са дългосрочни мерки, които не могат да бъдат написани на един лист“, подчерта икономистът.

„Овладяването на цената на тока. Каквото и да направи това правителство, както и да въздейства върху независимия регулатор, до 2015 година ще имаме съвсем друга структура, по друг начин ще се определят цените. Ще постигнат нещо за юли, но дългосрочните проблеми няма да бъдат решени“, счита Богданов.

Най-важните стъпки са приходната администрация да си върши работата. И цялата администрация въобще, смята Богданов.

„Краткосрочно оборотно кредитиране за бизнеса. В крайна сметка големият пробив в достъпа за финансиране ще бъде, когато голяма част от българския бизнес излезе на светло, има чисти счетоводни документи, реализира печалба, т.е. очевидно има перспектива за развитие, тогава и търговските банки с повече лекота ще дават по-голям достъп до финансиране. В България бюджетът за социални разходи, въпреки кризата, доста се увеличава в последните години. Въпросът не е, че няма пари по принцип, въпросът е как се харчат те. Има огромен резерв да се направят по-добре социалните програми“, категоричен е Богданов.

#Лъчезар Богданов #Пламен Орешарски #правителство #мерки #икономика

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници