Сергей Станишев: Политическите игри на ГЕРБ са абсолютно безотговорни

Сергей Станишев: Политическите игри на ГЕРБ са абсолютно безотговорни
Според Станишев е имало подготвян масиран сценарий на ГЕРБ за политическа дестабилизация, за да останат на власт. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Политическите игрички, които ГЕРБ играе, са абсолютно безотговорни на фона на тежката ситуация в страната по отношение на икономиката и личната сигурност на хората, каза пред бТВ лидерът на БСП Сергей Станишев.

„Ситуацията е абсурдна“, коментира Станишев и добав, че тези, които са спечелили и са правили изборите чрез цялата мощна изпълнителна власт, те искат касиране на изборите.

„Това е безотговорно, защото нито един от проблемите, заради които хората излязоха на улицата, не е решен, хората се нуждаят от спешни спасителни мерки. 700 000 българи са без поминък“, каза социалистът и добави, че хората искат да се решават проблемите и не ги интересуват никакви политически игри.

Той добави, че засега не са водени разговори по отношение на правителството нито с ДПС, нито с „Атака“.

„Въпросът за правителството е въпрос на програмата, зад която депутати биха застанали“, каза още Станишев.

Според него е имало подготвян масиран сценарий на ГЕРБ за политическа дестабилизация, за да останат на власт.

„В деня за размисъл беше осуетен заговор срещу правото на гражданите те по свободна воля да избират. Това е криминална и скандална новина. ЦИК каза, че това не е агитация, защото нито една от партиите в деня за размисъл не агитираше за себе си, а говореше за безобразията“, коментира Станишев.

„Всички юристи са категорични, че няма основание за касиране на вота. Аз вярвам на КС, той е стълб. Не се съмнявам, че той ще бъде подложен на сериозен натиск от досега управляващите“, каза още лидерът на БСП

Според него това ще бъде много сериозно изпитание, „което, вярвам, че КС ще реши по съвест и по право“.

Станишев добави, че ако не се беше намесила прокуратурата, тези бюлетини щяха да са в урните.

„Има нужда от спасителни спешни мерки в 3 посоки – как да не се увеличат цените от 1 юли, има възможност да не се увеличи токът. Второ, как да се осигури всички първокласници да тръгнат на училище достойно. 310 лева е ангажиментът ни от 1 януари за майчинството за отглеждане на дете до 2 години“, допълни Сергей Станишев.

Той е категоричен, че хората са обеднели изключително и помощите трябва да се дават наведнъж на хората, за да им се облекчи реално положението.

Станишев заяви, че една от задачите на правителството на Орешарски е да се каже истината.

„800 млн. лева е дефицитът за първите три месеца, при планиран за годината 1,1 млрд. лева. Трябва да се преструктурират разходите, да се търсят нови източници, веднага затягане и контролиране на контрабандата. Трябва да се подкрепят фирмите, икономиката, работните места, спешна мярка е и откриването на работни места. Трябва спешно да се намерят ресурси и да се увеличи обемът на програмите за временна заетост“, каза Сергей Станишев.

„Ние ще се стремим, в рамките на един мандат, към 250 000 нови работни места, ключът към това е работеща икономика, производство, реиндустриализация на България. Веднага трябва да се свалят оковите, репресиите срещу средния и дребния бизнес. По-малко бюрократичен тормоз. Антимонополните мерки включват затягане на регулацията върху естествените монополи. Няма мерки, които са забранени, ако те са успешни и работещи“, категоричен е Станишев.

Той добави, че е важно да се изясни картината, да се създаде здрава регулация и трябва да има и парламент, който да се отвори към гражданското общество.

За плоския данък Станишев каза, че БСП отстояват облекчаване на данъчното бреме за близо 1 млн. българи.

„Трябва да има нулева ставка. Който получава до 310 лева да не дължи данъци. Няма перфектна данъчна ставка. Тук имаме разминаване с ДПС, които искат да остане сегашната ситуация. Ние искаме това, което сме заявили. По време на тази криза трябва хората с най-високи доходи да покажат солидарност към обществото, към по-бедните“, подчерта лидерът на БСП.

За полицията Станишев коментира, че МВР трябва да се върне към основната си функция и задължение – защита на живота, собствеността и сигурността на гражданите.

„Трябва да има преформулиране на задачите на МВР. Полицай във всяко село едва ли е възможно, но трябва да се засилят връзките между населените места“, допълни Станишев.

Относно АЕЦ „Белене“ Станишев каза, че „Белене“ е заложена в плана на Орешарски.

„Ще търсим решение и за възможността да се строи втора българска атомна електроцентрала. Това е част от плана, от моето разбиране за реиндустриализация“, каза още Станишев.

#БСП #Сергей Станишев #ГЕРБ #правителство

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници