Асен Василев: АЕЦ „Белене“ няма нищо общо със здравия разум

Асен Василев: АЕЦ „Белене“ няма нищо общо със здравия разум
Можем да произвеждаме повече ток отколкото потребяваме, но не произвеждаме три пъти повече ток, защото ще гръмне цялата енергийна система, обясни министърът на икономиката, енергетиката и турзима. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

„Защо четирите партии искат да построят един проект, който е икономически необоснован, е въпросq на който политическите партии трябва да отговорят. Той няма нищо общо със здравия разум“, обяви министърът на икономиката, енергетиката и туризма Асен Василев по време на лекция пред възпитаници на Американския колеж.

За да се пусне централата в Белене, трябва да спре друг източник с мощност 2000 мегавата или да се изнася ток, посочи Василев, цитиран от „Фокус“.

„АЕЦ „Белене“ носи определен продукт на пазара. Той ще донесе още около 2000 мегавата. На каква себестойност, трябва да се види в зависимост от инвестицията. Ако себестойността е значително по-ниска от това, което е на пазара, някой инвеститор може да поиска да я построи“, каза икономическият министър.

АЕЦ „Белене“ е високотехнологична инвестиция за производителя на реактора, който е Русия, подчерта министърът.

„Това е като да си купим кола и да й построим гаража, а да кажем, че в България е направена високотехнологична инвестиция“, каза Василев.

На въпрос за излишъка на електричество министърът посочи, че имаме възможност да произвеждаме повече ток отколкото потребяваме, но не произвеждаме три пъти повече ток, защото ще гръмне цялата енергийна система.

Василев обясни, че затова са намалени мощностите на АЕЦ и ТЕЦ-овете, ограничават се производителите на възобновяема енергия.

„При тока няма как да складираш продукция“, подчерта Василев.

#Асен Василев #АЕЦ "Белене" #лекция

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници